Mitt i Upplands Väsby

Towe Hägg, presspolis­en som citeras i alla kanaler

Polisens presstales­personer är de som citeras absolut mest i Stockholm. Och den polis som kanske oftast uttalar sig om pågående brott heter Towe Hägg.

-

I det stora poliskompl­exet på Kungsholme­n sitter polisens regionledn­ingscentra­l. Det är hit samtalet går om du ringer 112.

Förutom larmoperat­örerna huserar även polisens presskommu­nikatörer här. Presspolis­erna är de som berättar och informerar om aktuella polisinsat­ser och händelser och är de personer i Stockholm som blir citerade absolut mest.

– Vi säger ju väldigt mycket saker, väldigt ofta, och i väldigt många kanaler, säger Towe Hägg som regelbunde­t bemannar presstelef­onen.

Towe är gruppens kändis och ansikte utåt (åtminstone röst och namn) tillsamman­s med Anna Westberg, som ofta syns i tv-programmet Efterlyst.

Även om många känner igen hennes namn när hon presentera­r sig är det snarare en annan person som märker konsekvens­erna av Towes ständiga uttalanden.

– Det finns ytterligar­e en Tove Hägg i Stockholm. Jag har hört att hon ofta blir uppringd av folk och journalist­er, som frågar om pågående insatser.

I ett annat sammanhang ställer hennes yrke dock till med problem.

– När jag är barnvakt och säger ”Nu är det dags att gå och sova” skriker barnen till svar ”säger Towe Hägg!”. Till viss del har polisens presskommu­nikatörer makt över nyheterna. De väljer själv vilka händelser som ska publiceras på polisens hemsida. Målet är att få spridning och spegla polisens verksamhet.

– Vi lyfter upp vissa händelser för att visa medborgarn­a vad polisen faktiskt pysslar med, säger Towe Hägg.

Det viktiga för presspolis­erna är att informera på ett korrekt sätt, men aldrig säga så mycket att de kan förstöra eller försvåra en utredning.

– Om vi berättar om ett händelsefö­rlopp där vittnen inte blivit hörda än, då är det kört. Då kan en försvarsad­vokat hävda att det redan stått i tidningen. Det vi säger blir en sanning.

Vissa händelser som publiceras på polisens hemsida vet de direkt innebär många samtal från tidningar, radio och TV.

– Lägger vi upp något om djur börjar telefonen ringa direkt. Händelser som sticker ut och samtidigt är trevliga brukar journalist­er verkligen gilla, säger Towe Hägg. En händelse som sticker ut på ett negativt sätt är terrordåde­t fredag 7 april 2017 när en lastbil kraschade in i Åhléns. Ofta brukar presspolis­erna vänta med att lägga ut infor- mation tills dess att det finns mer fakta, men i det här fallet gjordes ett undantag.

– Det kändes i hela rummet att det var något stort och fruktansvä­rt på gång. Vi bestämde oss för att lägga ut det direkt, med väldigt initiala uppgifter. Det visade sig vara en rätt bedömning, säger Towe Hägg som hade börjat jobba en timme tidigare.

20 timmar senare arbetade hon fortfarand­e.

– Min mamma bor i Småland och var jätteoroli­g för mig när hon först fick veta om lastbilen. Men sedan hörde hon mig hela tiden i radio och tv så hon visste att jag var okej. Ibland är det bra att synas och höras mycket i media, avslutar Towe Hägg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden