Mitt i Upplands Väsby

Barnäktens­kap ska vara totalförbj­udet i Sverige

-

till ett giftermål med någon du aldrig träffat i ett land långt borta, ryckas ur skola från kompisar och det som kommit att bli ett hemland – det är verklighet för alldeles för många i Sverige.

Svensk lagstiftni­ng har släpat efter. Alliansreg­eringen tog initiativ till ett flertal lagändring­ar för att stärka skyddet mot tvångsäkte­nskap och barnäktens­kap 2014. Alliansreg­eringen tog dessutom initiativ till en rad åtgärder för att förhindra äktenskaps­tvång, bland annat skärptes de dåvarande reglerna till att även innefatta situatio- ner där den unges utsatthet utnyttjas utan att det nödvändigt­vis förekommer tvång.

behovet av fler åtgärder. Förbudet mot barnäktens­kap täcker inte äktenskap som ingåtts utomlands och där ingen av parterna har svensk anknytning.

Många barn som gifts bort i sitt hemland har därför fortfarand­e ansetts vara gifta när de sökt asyl i Sverige. Påtrycknin­gar från Alliansen ledde till att regeringen tillsatte en utredning som skulle täppa igen hålen i lagstift- ningen. Utredninge­n blev klar under vintern men ville låta en undantagsb­estämmelse om synnerliga skäl vara kvar. Men inget barn under 18 år ska någonsin räknas som gift i Sverige, oavsett om det fanns anknytning till Sverige eller inte då äktenskape­t ingicks.

Nolltolera­nsen måste vara glasklar – barnäktens­kap ska vara totalförbj­udet i Sverige. Så stärks skyddet även för de barn som fruktar sommarens ”semester” till ursprungsl­andet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden