Mitt i Upplands Väsby

Damma av ”håll dig till höger”-kampanjen

-

intressant att följa alla inlägg om att hålla till vänster på blandade gång och cykelvägar. Till exempel från ”Farmor med hund” som tycker att det vore enklast om alla alltid håller till vänster! Eller ”Marie i Kallhäll” som tycker att det blir bäst om alla gående håller till vänster och cyklarna håller till höger! Senaste inlägget som påstår att vänstertra­fik för gående är det mest logiska och självklara var dock droppen.

Sedan högertrafi­komläggnin­gen 1967 fram till för några år sedan har det fungerat bra med att alla trafikante­r håller till höger – men med några specifika undantag såsom för landsvägar som är så breda att bilens placering i vägbanan gör att avståndet till den gående skiljer beroende på åt vilket håll som bilen färdas samt att det är stor skillnad i hastighet.

de nämnda gång och cykelvägar­na så är ju deras bredd sådan att det nästan alltid blir samma avstånd mellan en cyklist och en gångtrafik­ant vid möte/omkörning oavsett om de håller till vänster eller till höger.

I min vardagstra­fik är detta bara en smärre irritation. Genomsnitt­ligt är det ca 20 procent som håller till vänster och det varierar mellan mindre än 2 procent under rusningsti­d i områden där folk jobbar till ca 50 procent under helger där folk promenerar. De mest envisa ”vänstergån­garna” är hundägare där nästan hälften drar åt vänster. En stor del av ”vänstergån­garna” försöker dock bara lösa det praktiskt.

Det som bekymrar mig är den ökande risken för vänstertra­fik-beteende. Vi får en reflex att väja vänster vid möte – och det gäller utöver gångtrafik­anter på senare tid även ett ökande antal cyklister, mopedister och till och med bilister.

Är det kanske dags att damma av de gamla ”håll dig till höger Svensson”kampanjern­a i ny tappning?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden