Mitt i Upplands Väsby

Flera kommunchef­er sökes

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Det här är en process som kan dra ut på tiden, men det är viktigt att det blir bra i slutändan.

Det är inte bara Upplands Väsby som letar efter ny kommundire­ktör i Stockholms län. Även Sollentuna är på jakt. Och Botkyrka och Huddinge. Österåker, Täby och Tyresö har precis rekryterat nya kommunleda­re.

Det var i mitten av november som kommundire­ktören i Upplands Väsby, Hillevi Engström, fick gå på dagen. Den nya Väsbyallia­nsen med Oskar Weinmar (M) i spetsen ville se en annan ledning av kommunen.

Det är inte ovanligt att en ny politisk ledning byter kommundire­ktör. Men det kostar. Förutom månadslön på 120 000 kronor under sex månaders uppsägning­stid, får Hillevi Engström därefter ett avgångsved­erlag på tolv månadslöne­r på ett bräde.

– Då kommundire­ktören inte omfattas av LAS finns inget anställnin­gsskydd. Vanligt förekomman­de är att arbetsgiva­re kompensera­r det minskade skyddet med ett avgångsved­erlag, säger Sara Svanfeldt, HR-direktör på Upplands Väsby kommun.

För Upplands Väsby kommun blir det dock en sammanlagd kostnad på närmare 2,2 miljoner – för en kommundire­ktör som är arbetsbefr­iad.

”På plats före sommaren” I Väsby är biträdande kommundire­ktör Per-Ola Lindahl tillförord­nad under tiden till dess en ny kommundire­ktör är rekryterad.

Hur lång tid kan det ta att få en ny kommundire­ktör i Väsby?

– Svårt att säga. I bästa fall har vi en kommundire­ktör på plats före sommaren. Minst tre månaders uppsägning­stid får vi räkna med plus en rekryterin­gsprocess på två till tre månader.

I september lämnade Katarina Kämpe tjänsten som kommundire­ktör i Sollentuna för att bli kommundire­ktör i Täby från och med den 7 januari. Då träder Manfred Holmelin, förvaltnin­gschef på trafik- och fastighets­kontoret, in som biträdande kommundire­ktör till dess att en ordinarie är på plats.

– Vi har satt i gång rekryterin­gsprocesse­n och har annons ute med sista ansöknings­dag 16/12. Det här är ju en process som kan dra ut på tiden, men det är viktigt att det blir bra i slutändan, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna.

Han säger att intresset för tjänsten varit stort, men att det är ett krävande uppdrag som därmed kräver rätt person.

– Det ställer höga krav på ledarskap. Det är ett stort ansvar, vi är ju en stor kommun, säger Henrik Thunes (M). Svårt att rekrytera Förutom Väsby och Sollentuna söker även Botkyrka och Huddinge nya ledare.

– Det brukar vara svårt att rekrytera kommundire­ktörer då det är ett stort och komplext uppdrag. Det blir ännu tuffare när vi är många kommuner som samtidigt söker kommundire­ktör, säger Sara Svanfeldt.

 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? LANDADE MJUKT. Hillevi Engström fick sluta som kommundire­ktör i Upplands Väsby men gick inte lottlös efter uppsägning­en.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN LANDADE MJUKT. Hillevi Engström fick sluta som kommundire­ktör i Upplands Väsby men gick inte lottlös efter uppsägning­en.
 ??  ?? TILL TÄBY. Katarina Kämpe.
TILL TÄBY. Katarina Kämpe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden