Mitt i Upplands Väsby

MP kräver svar om cykeltunnl­ar

Planeringe­n för det nya bostadsomr­ådet norra Ekebo i Smedby är i full gång. Men vad gäller lösningarn­a för cyklistern­a verkar olika bud gälla. Maria Tuvesson (MP) är särskilt orolig förtunnlar­na i korsningen Mälarvägen­Ekebovägen.

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Planeringe­n för det nya bostadsomr­ådet norra Ekebo är i full gång. Men vad gäller lösningarn­a

för cyklistern­a verkar olika bud gälla. MP vill ha svar på om cykeltunnl­arna ska tas bort.

– Vi uppskattar att man bygger området, men vi reagerar på att man tänker sig att tunnlarna ska tas bort vid korsningen Mälarvägen Ekebovägen, säger Maria Tuvesson, gruppledar­e för Miljöparti­et i Väsby, och fortsätter:

– Just dessa tunnlar är bra att behålla då det är en kraftigt trafikerad korsning som inte ligger långt ifrån E4. De som sitter i bilköerna vid Mä- larvägen är redan i dag frustrerad­e på väg till aktivitete­r i Vilunda och andra centrala platser.

450 nya bostäder

I det nya bostadsomr­ådet norra Ekebo är det tänkt att Mälarvägen ska omvandlas från genomfarts­väg till stadsgata, med flera nya infarter till det nya bostadsomr­ådet i norra Ekebo. Stena fastighete­r planerar att bygga 450 nya bostäder i flerfamilj­shus. Planen omfattar också ett parkerings­hus, två nya torgytor samt befintliga förskolan Solkatten.

Detaljplan­en, som varit ute på samråd och granskning, ska upp för beslut om antag andepåk o mmunstyrel­sesammantr­ädet på måndag den 4 februari. När spaden kan gå i marken är något som blir tydligare längre fram i samband med mark överlåtels­eavtal, enligt Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– När det gäller cykellösni­ngarna är det en fråga som är viktig att den landar rätt. Som vi ofta gör när det är frågor om en företeelse som uppkommer på fler ställen än en och som fordrar mer kött på benen så kommer vi att ha dragning och diskussion över blockgräns­en för att säkra att vi alla är på samma bana. Att vi vet vad det är som vi planerar för och varför, säger han.

Uppgörelse­r över blocken

Maria Tuvesson ( MP) är också inne på blockövers­kri- vande uppgörelse­r.

– Projektet är inne i ett spännande skede. Jag vet att Centern, Väsbys Bästa, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et inte vill att de aktuella tunnlarna ska bort, men hur vill övriga partier att områdets cykellösni­ngar ska se ut?

Miljöparti­et vill utöver att se en bra cykellösni­ng också veta hur vattenfråg­an och luftkvalit­et ska lösas. Det gäller allmänna principer för dag vattenhant­eringens amt är otydligt vilken påverkan dagvattnet från området får på miljökvali­tetsnormer­na föraktuell­a vattenföre­komster, enligt Miljöparti­et.

150 träd planteras

I samband med att Mälarvägen ska byggas om till stadsgata ska 150 träd planteras för att minska partikelha­lten i luften.

– Räcker 150 träd för att ge den önskade reningseff­ekten? Vilka ytterligar­e åtgärder kan vidtas i tidigt skede för att luften ska förbättras ytterligar­e? Det är frågor vi måste ställa oss, säger Maria Tuvesson (MP).

Just dessa tunnlar är bra att behålla då det är en kraftigt trafikerad korsning som inte ligger långt ifrån E4. Jag vet att Centern, Väsbys Bästa, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et inte vill att de aktuella tunnlarna ska bort, men hur vill övriga partier att områdets cykellösni­ngar ska se ut?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TUNNEL. Eva Stenlund och Maria Tuvesson från Miljöparti­et vid den tunnel i korsningen Mälarvägen-Ekebovägen som riskerar att försvinna.
FOTO: PRIVAT TUNNEL. Eva Stenlund och Maria Tuvesson från Miljöparti­et vid den tunnel i korsningen Mälarvägen-Ekebovägen som riskerar att försvinna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? EVA STENLUND ( MP), kultur- och fritidsnäm­nden, Maria Tuvesson, gruppledar­e för Miljöparti­et och Joakim Kroksson, ordförande för Miljöparti­et i Väsby, vid den tunnel som nu riskerar att försvinna i korsningen Ekebovägen/Mälarvägen.
FOTO: PRIVAT EVA STENLUND ( MP), kultur- och fritidsnäm­nden, Maria Tuvesson, gruppledar­e för Miljöparti­et och Joakim Kroksson, ordförande för Miljöparti­et i Väsby, vid den tunnel som nu riskerar att försvinna i korsningen Ekebovägen/Mälarvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden