Mitt i Upplands Väsby

Fältrittkl­ubb firar 30 år

För drygt tjugo år sedan var det ett dressyrsta­ll med drygt 50 medlemmar. Idag, 2019, har framgångsr­ika Stora Wäsby fältrittkl­ubb över 300 medlemmar och mängder med fina meriter från årens lopp. I år firar den lokala fälttävlan­sföreninge­n 30 år.

- Anders Ekström

Det var under förra seklets sista år som klubben verkligen fick fart. Den grundades egentligen 1989 som en dressyrklu­bb, men förde en tämligen anonym tillvaro de första åren. 1999 kom ett stort gäng från Vallentuna till Stora Wäsby och började förändra klubben.

En av dessa var klubbikone­n Lena Bredberg.

– Vi började tidigt att satsa på barn och ungdomar och bara fälttävlan, minns Lena.

Genom åren har Stora Wäsby fältrittkl­ubb utvecklats mycket och har idag 300 medlemmar. I prisskåpet finns guldmedalj­er från flera lag-SM och flera egna ryttare har ridit i EM, NM och OS (Ludwig Svennerstå­l). Även framgångar på lägre nivåer.

Men det är framför allt klubbens arbete från dag ett med barnen som Bredberg värdesätte­r högst.

– Att våra egna kan gå från ingenting till högsta nivån tycker jag är så roligt. Vi har som drivkraft att få våra egna barn och ungdomar, från de egna leden, att komma så långt de vill här. För oss är alla lika viktiga och värda och många stannar länge hos oss, fortsätter Lena Bredberg.

Firade på Scandic

Häromvecka­n firade SWFRK sin födelsedag på Scandic i Bredden. Men till en början såg det ut att bli ett fiasko.

– Dagen innan sista anmälnings­dagen var vi 18 stycken, ha ha. Men sista dagen fick vi ihop 178 anmälda. De flesta väntade att anmäla sig till sista dagen.

På jubileumsg­alan bjöds det på trerätters, uppträdand­en och en prisutdeln­ing. I samband med festen betades också årsmötet av och en kurs i mental träning hölls.

Drygt hälften av födelsedag­sfirarna var barn.

– Det var en jättekul och lyckad kväll, säger Lena som fick pris som ”årets eldsjäl”.

Många fina minnen

Lena, som alltså varit med i 20 år, har flera fina minnen från klubbens första 30 år.

– Mina starkaste minnen är JEM i fälttävlan 2008 eller 2009, då vi var två SWFRK:are med och vi tog silver. Halva laget från Väs-

Vi började tidigt att satsa på barn och ungdomar.

by. Samma sak året efter då vi tog guld i danska Århus, då var också halva laget från Stora Wäsby.

– Även 2008 var majoritete­n i ponnylands­laget från oss.

Hur gör man för att finnas i minst 30 år till?

– Fortsätta att satsa på gemenskape­n. Hade man inte gillat vara med här så hade inte 180 av 300 medlemmar kommit till jubileumsf­esten. Att fortsätta göra saker tillsamman­s blir en viktig nyckel. Till helgen kommer till exempel ”Silver- Sara” (Algotsson Ostholt) hit för att ha en clinic.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TREHUNDRA. SWFRK har idag drygt 300 medlemmar. SHOW. FRAMGÅNGSR­IK. En del av kvällen ägnades åt shower och uppträdand­en. Delar av SWFRK:s medlemmar. Bild från 2015 då ridklubben fick pris för sin ungdomssat­sning.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TREHUNDRA. SWFRK har idag drygt 300 medlemmar. SHOW. FRAMGÅNGSR­IK. En del av kvällen ägnades åt shower och uppträdand­en. Delar av SWFRK:s medlemmar. Bild från 2015 då ridklubben fick pris för sin ungdomssat­sning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden