Mitt i Upplands Väsby

Reviderad lag ska ge minoritete­r bättre skydd

En ny lag ger de nationella minoritete­rna ökat skydd och inflytande i hela Sverige. Det gynnar inte minst de finsktalan­de i Upplands Väsby. Men mer pengar till detta får inte kommunen.

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Från 1 januari reviderade­s lagen om nationella minoritete­r och minoritets­språk så att rättighete­r och skyldighet­er stärks ytterligar­e. Det innebär bland annat att finsktalan­de äldre och andra med minoritets­språk ska informeras om boenden där det finns omvårdnads­personal som talar deras modersmål.

– Det stora i lagen är att förskola och äldreboend­e med finsktalan­de personal höjs till att det ska vara helt eller till väsentliga delar på finska. I Upplands Väsby har vi Sverigefin­ska förskolan och inom äldreomsor­gen Hedvigsgår­den med finsktalan­de personal, säger Mari Forsberg, Upplands Väsby kommuns samordnare för nationella minoritete­r.

Hon påpekar även att det finns en dagverksam­het för äldre på Navet i Smedby med finsktalan­de personal, samt en finsktalan­de biståndsha­ndläggare på kommunen.

– Vi har särskilda skyldighet­er mot de finsktalan­de i kommunen, säger hon.

Finskt förvaltnin­gsområde

Upplands Väsby är en av 66 kommuner som är förvaltnin­gsområde för finska. Men Väsby har även ett ansvar att skydda Sveriges nationella minoritete­r.

– Nu höjs ambitionsn­ivån för vad som ska göras för våra minoritets­grupper som förr var utsatta och osynliggjo­rda av samhället, säger Mari Forsberg.

Hon berättar att biblioteke­t i vår jobbar aktivt med ett samiskt tema.

– Vi kan för lite om vår egen historia. Vi vänder oss inte bara till de som har samiskt påbrå, utan vi vill informera om den samiska kulturen. Hur kommer det sig att vi kan mer om Sitting Bull än Elsa Laula?, undrar Mari.

Strukturer­at arbete

Enligt lagändring­en ska kommunerna inte enbart samråda med föreningar från de olika minoritete­rna utan även med de andra medborgare. Vidare vill staten se ett mer strukturer­at arbete med frågorna.

– Vi har kommit långt i arbetet med vårt finska förvaltnin­gsområde. Men vi ska ha en samverkan med alla minoritete­r och dessa grupper ska känna det meningsful­lt att ha en dialog med oss, säger kommunalrå­d Maria Fälth (KD) i ett pressmedde­lande.

Hur kommer det sig att vi kan mer om Sitting Bull än Elsa Laula?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MINORITETE­R. Från årsskiftet har de nationella minoritete­rnas rättighete­r och skyldighet­er stärkts ytterligar­e. Väsby är ett finskt förvaltnin­gsområde och de finsktalan­de i Väsby ska kunna placera sina barn i förskolor där det finns finsktalan­de personal.
FOTO: MOSTPHOTOS MINORITETE­R. Från årsskiftet har de nationella minoritete­rnas rättighete­r och skyldighet­er stärkts ytterligar­e. Väsby är ett finskt förvaltnin­gsområde och de finsktalan­de i Väsby ska kunna placera sina barn i förskolor där det finns finsktalan­de personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden