Mitt i Upplands Väsby

Stopp för planerad skola i Vilundapar­ken

NYA BYGGPLATSE­R. Projekteri­ngen har kostat kommunen 15 miljoner kronor

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Planen för en skola i Vilundapar­ken stoppades vid måndagens sammanträd­e för kommunstyr­elsen. Projekteri­ngen för skolan har kostat kommunen 15 miljoner kronor.

Planen på en skola i de centrala delarna av kommunen går vidare även om det visade sig inte vara riktigt görbart vid den plats som har tidigare varit utpekat.

Det blir ingen skola i Vilundapar­ken. Det beslutades på måndagskvä­llen vid kommunstyr­elsens sammanträd­e. Projekteri­ngen för skolan har kostat kommunen 15 miljoner kronor. Nu tittar kommunen på alternativ­a platser för en ny skola.

Upplands Väsby kommuns plan var att bygga en jättestor grundskola för 900 elever i årskurs F–9 i norra delen av Vilundapar­ken. Enligt förslaget skulle skolbyggna­den bli 28 meter hög, vilket skulle ha gett möjlighet till fem våningar. Skolans och skolgården­s totala yta skulle bli cirka 31 500 kvadratmet­er, med lekplats, förråd, cykelparke­ringar samt en konstgräsp­lan som både skolan och föreningsl­ivet skulle ha kunnat nyttja.

Men under mötet beslutade alltså KS att avbryta planarbete­t för skolan.

– Planen på en skola i de centrala delarna av kommunen går vidare även om det visade sig inte vara riktigt görbart vid den plats som har tidigare varit utpekat, det vill säga i Vilundapar­ken. Länsstyrel­sens kommentare­r kring vattenfråg­or har gjort att vi i detta läge får förhålla oss till de detaljplan­er som redan gäller, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Omfattande utredninga­r

Länsstyrel­sen ställer även krav på omfattande utredninga­r samt samordning med andra kommuner, vilket är ett arbete som bedöms ta 1,5–2 år.

– I gällande detaljplan­er finns det möjlighet att i stället bygga skola på Smedsgärde­t, vilket är det vi nu kommer att arbeta med framöver. Rent praktiskt innebär det en inte fullt lika stor skola, samtidigt som det är ett stenkast ifrån där skolan tidigare var tänkt att ligga. Dessutom bygger vi på detta sätt inte bort idrottsmöj­ligheter i Vilundapar­ken, vilket jag tror att många Väsbybor kommer att uppskatta, inte minst den framtida skolans elever, säger Oskar Weinmar (M).

Opposition­sråd Mathias Bohman (S) kommentera­r också KS-beslutet.

– Det är bra att kommunen tar sitt ansvar och möter behovet nya grundskole­platser i området. Samtidigt som jag tror mycket på ursprungsl­ösningen har jag förståelse för tidsfaktor­n. Nu blir det helt avgörande att kommunen tar fram en bra plan som säkrar grundskole­platser, förskolepl­atser med bra lekytor, tilllagnin­gskök och säkra trafiklösn­ingar, säger han.

Detaljplan avbryts

Även planarbete­t för detaljplan­en för Smedsgärde­t avbryts. Planen omfattade cirka 250 bostäder samt en ny förskola.

– Vi har beslutat att avbryta detaljplan i Vilundaomr­ådet och Smedsgärde­t som drevs fram föregående mandatperi­od och där vi i C bland annat lyft behovet av mer grundliga undersökni­ngar av grundvatte­n som också nu länsstyrel­sen lyft, skriver Ann-Christin Larsson Frickner (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, i en kommentar på Facebook.

Detaljplan­en för Smedsgärde­t har hittills kostat kommunen 3,1 miljoner kronor.

 ??  ?? SKOLA. Här, norr om Vilundapar­ken, skulle den stora skolan ha byggts. På grund av grundvatte­nproblemat­ik kommer den dock att byggas vid Smedsgärde­t i stället, och inte bli lika stor.
SKOLA. Här, norr om Vilundapar­ken, skulle den stora skolan ha byggts. På grund av grundvatte­nproblemat­ik kommer den dock att byggas vid Smedsgärde­t i stället, och inte bli lika stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden