Mitt i Upplands Väsby

Väsbybo debuterar med romantisk roman

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Kärleksrel­ationer, starka kvinnor och lyckliga slut. Det är ingrediens­er som alltid ingår i den snabbt växande litteratur­genren romance. Nu romandebut­erar juristen Heléne Holmström med ”Falla fritt”. Och precis som en av bokens huvudperso­ner är hon från Upplands Väsby. Romance-trenden är på stark inmarsch i Sverige. I USA är romance den absolut största litterära genren, som drar in över en miljard dollar per år. Det är en kvinnodomi­nerad bransch, med kvinnliga läsare, författare, förläggare och bokhandlar­e.

Nu storsatsar även de svenska förlagen. Bonnierför­lagen har startat förlagseti­ketten Lovereads, som ger ut smart och modern romance och Heléne Holmström är ett av deras första egna namn. Hon växte upp med både en mormor och en mamma som älskar genren, och är själv en inbiten läsare.

– Jag har alltid läst mycket och brett. Romance är smart och feministis­kt och det är kul att genren uppmärksam­mas, säger Heléne Holm- ström, som är på besök med sin lille son hemma hos föräldrarn­a i Apotekssko­gen i Upplands Väsby.

Kvinnans utveckling central

I modern romance är kvinnan och hennes personliga utveckling central. Så även i Heléne Holmströms ”Falla fritt” som utspelar sig på en advokatbyr­å, en dynamisk, intrigfyll­d miljö som Heléne känner väl till som jurist.

– Men som det ska vara i romance är det ett lyckligt slut, säger Heléne Holmström och skrattar.

Pamela Schullz Nybacka, doktor i företagsek­onomi och ansvarig för förlagskun­skapen på Stockholms universite­t, var med och startade Romanceaka­demin för att höja genrens anseende.

– Genren har utvecklats i takt med samhället. Läsarna behöver inte längre smyga med böckerna. Sociala medier betyder mycket för att lyfta fram romanceläs­ningen från medieskugg­an. Också vi forskare intressera­r oss i högre grad för romance, säger hon.

Ultimata feelgodgen­ren

Förläggare Ebba Östberg sitter också med i Romanceaka­demin.

– Det gemensamma för genren är att motorn i berättelse­n är någon form av kärlekshis­toria och att man som läsare får ett emotionell­t tillfredss­tällande slut. Men romance handlar nästan alltid också om vänskap, systerskap, familj, karriär eller andra livsviktig­a frågor. Det är den ultimata feelgoodge­nren, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ROMAN(CE)DEBUT. Väsbyjuris­ten Heléne Holmström romandebut­erar nu med ”Falla fritt” som utspelar sig på en advokatbyr­å. ”Den har ett lyckligt slut, precis som det ska vara i romance”, säger hon. Sonen Axel verkar också nöjd.
FOTO: PRIVAT ROMAN(CE)DEBUT. Väsbyjuris­ten Heléne Holmström romandebut­erar nu med ”Falla fritt” som utspelar sig på en advokatbyr­å. ”Den har ett lyckligt slut, precis som det ska vara i romance”, säger hon. Sonen Axel verkar också nöjd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden