Mitt i Upplands Väsby

”FOLK SKITER I OM JAG ARBETAT 40 TIMMAR PÅ TRE DAGAR”

Snöröjare Arne Rundlöf tycker inte att det spelar någon roll hur mycket han och hans kollegor sliter för att få undan snön på vägarna. Klagomål får de oavsett.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Många klagar på snöröjarna och resten på de som klagar. I snökaoset sitter en kvinna eller man i en plogbil, traktor, som inte får fri väg och inte får störa på nätterna. Har snöskyffel­n varit din medpassage­rare senaste dygnen? Då är du inte ensam, för många har fått fordonet på rull med handkraft och välkommet stöd av grannar och medtrafika­nter.

Unisont har vi undrat var snöröjarna håller hus?

– Jag har arbetat 15 timmar per dag sedan i lördags, säger Arne Rundlöf på Väsbybaser­ade Mälardalen­s Gräv & Frakt AB.

Med snö och regn om vartannat och temperatur som pendlat mellan +2 och -17, är det lättförstå­eligt att personalen inom snöröjning­en vaknar 01.30 vare sig det behövs eller inte. Arne Rundlöf har vana att sova på helspänn från november till sista april.

– Det är bara att kämpa på. Klagomål får vi oavsett, säger han och knyter händerna över bröstet. Folk skiter i om jag arbetat 40 timmar på ett par tre dagar.

Finns det fog för klagomålen?

– Jo då. Det blir kaos när det snöar som förra helgen och vi har prioriteri­ngar som ska följas. Då blir det eftersatt på sina ställen.

Prioriteri­ngsordning

Firman anlitas av statliga Svevia och har lokalt en statlig prio 1-sträcka – Norrsundav­ägen. Sträckan startar bortom Löwet, efter tunneln under E4:an. Därifrån ska vägen samt gång- och cykelbana vara snöfri till Märsta.

– Vi ska ner till asfalten och kör två gånger om dyg- net. Oftare om Svevia ringer.

Här strålar vi samman med Göran Thorsell. Med plogen frampå traktorn och sopsaltare­n på släp har han nått första rondellen, sett från Väsby. Trots att Arne Rundlöf kört med ”storskrapa­n” på morgonen är snölagret tjockt. På sträckan Thorsell avverkat syns asfalten. Plogen har gjort sitt, borsten ruggat det tunna lagret och saltlaken börjat bryta ner allt spår av snö.

– När jag vänder i Märsta bör det vara snöfritt om inte mer snö faller.

– Fler än man tror cyklar och går här på mornarna, därför ska det vara framkomlig­t. Ringer Svevia ska vi vara igång på en timme oavsett tid på dygnet, säger Arne Rundlöf.

För en oinvigd känns bostadsomr­ådens gång- och cykelvägar viktigare. Vid närmare eftertanke behövs en framkomlig väg om E4:an blockeras.

– Vi har hög prioriteri­ng även i våra närmare 30 bostadsrät­tsförening­ar. För dessa har vi en egen organisati­on, som vi styr. Problemet är att vi inte får röja på nätterna, folk vill sova. Samtidigt förväntas vi vara klara till 06.00, vilket ju inte går ihop, säger Rundlöf. ”Tas ingen hänsyn” En avvägning är när det slutar snöa. Bostadsrät­tsförening­arna betala oftast för en röjning per dygn. ”Pris per gång”, är vanligaste avtalet.

– Har vi röjt mellan 09.00 och 10.00 kan det vara lika jäkligt efter lunch.

Nu får du klaga, vad upprör er mest?

– Bilisterna­s hänsyn, utan tvekan. Vi ska ploga utan att vara i vägen. Det tas ingen som helst hänsyn till oss som arbetar på vägarna. Härom dagen körde en buss in i ett av våra fordon i Jakobsberg.

– Det är olustigt att avbryta en snöröjning för att bilar står i vägen, men det händer att vi inte kommer fram och då kan hälften av en gata vara framkomlig.

Ni plogar in bilar som parkerats utmed vägar.

– Ska en väg bli framkomlig måste vi. Vallar får bilägaren själv ta bort, säger Arne Rundlöf.

Det blir kaos när det snöar som förra helgen och vi har prioriteri­ngar som ska följas. Då blir det eftersatt på sina ställen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? MOT MÄRSTA. Med plogen och sopsaltare­n ska Göran Thorsell se till att gång- och cykelvägen från Väsby till Märsta är helt snöfri.
FOTO: JONNY ANDERSSON MOT MÄRSTA. Med plogen och sopsaltare­n ska Göran Thorsell se till att gång- och cykelvägen från Väsby till Märsta är helt snöfri.
 ??  ?? ARNE RUNDLÖF. ”Det är bara att kämpa på. Klagomål får vi oavsett.”
ARNE RUNDLÖF. ”Det är bara att kämpa på. Klagomål får vi oavsett.”
 ??  ?? SNÖRÖJNING. Arne Rundlöf och Göran Thorsell har fått långa arbetspass sedan förra helgens snökaos.
SNÖRÖJNING. Arne Rundlöf och Göran Thorsell har fått långa arbetspass sedan förra helgens snökaos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden