Mitt i Upplands Väsby

Boxare inspirerar elever

- Charlotte Arwedsson

Barnen är vår framtid. Det är fantastisk­t att få vara med och inspirera till att jobba för en bättre värld tillsamman­s.

Fyrorna och femmorna i Bollstanäs skola fick i veckan besök av det lite ovanligare slaget. Boxaren Anna Laurell Nash åker med 20 andra svenska olympier runt i skolor för att lära barn om FN:s globala mål och och visar hur barnen själva kan bidra till en bättre värld. – Eleverna var jätteposit­iva. De har gjort mycket förarbete i klassrumme­n om de globala målen och det var spännande för dem att få träffa Anna, säger Lars Rask, biträdande rektor på Bollstanäs skola.

Minska extrem fattigdom

Anna Laurell Nash är före detta boxare och har deltagit i två OS. Hon och ett 20-tal andra svenska olympier ska inspirera skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderinga­rna och egna idrottslig­a erfarenhet­er. Tillsamman­s ska de bidra till att målen uppnås till år 2030, och därmed till att lösa klimatkris­en, minska extrem fattigdom och orättvisor, samt stärka fred och rättvisa.

– Barnen är vår framtid. Det är fantastisk­t att få vara med och inspirera till att jobba för en bättre värld tillsamman­s. Jag brinner själv mycket för utveckling, jämlikhet och idrott, vilket går hand i hand med det vi ska göra, säger Anna Laurell Nash.

Hon berättade för Bollstanäs­eleverna om det tre kilometer långa Jorden runt-loppet för en bättre värld, som arrangeras den 1 april och engagerar en miljon barn i tio länder. Bakom satsningen står barnrättso­rganisatio­nen World’s Children’s Prize och Sveriges olympiska kommitté, IOK.

– Barnen fick även tips om att vara ”på” sina föräldrar om att till exempel sopsortera och samåka, berättar Lars Rask.

Eleverna passade även på att fråga Anna Laurell Nash om hur det var att boxas och om hon träffade några kändisar när hon var med i OS. Särskilt ett möte imponerade på eleverna.

– Jag träffade Usain Bolt i matsalen under OS i Rio de Janeiro.

Promenad på två kilometer

Innan besöket var över fick de 168 eleverna klä på sig och ge sig ut på en aktivitet med Anna Laurell Nash: en liten promenad på två kilometer längs med Norrviken.

– Bra uppvärmnin­g inför den 1 april, säger Lars Rask och skrattar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BOXARE. F.d. boxaren och olympiern Anna Laurell Nash tog med eleverna i fyran och femman på Bollstanäs skola på en liten promenad längs med Norrviken.
FOTO: PRIVAT BOXARE. F.d. boxaren och olympiern Anna Laurell Nash tog med eleverna i fyran och femman på Bollstanäs skola på en liten promenad längs med Norrviken.
 ??  ?? FN: S MÅL. Anna Laurell Nash, boxare och olympier, ska inspirera skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling.
FN: S MÅL. Anna Laurell Nash, boxare och olympier, ska inspirera skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden