Mitt i Upplands Väsby

Kyrkan vill ge mer stöd till personer med missbrukar­problemati­k

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Hammarby församling i Upplands Väsby vill utöka samarbetet med kommunens beroendeen­het tillsamman­s med LP-stiftelsen för att hjälpa personer med missbruksp­roblematik. Detta för att bredda och fördjupa verksamhet­en. Sedan oktober 2015 har Pingstkyrk­ans LP-verksamhet, med Roger Ranta som kontaktper­son, fått disponera lokaler i Vilunda församling­shem fyra dagar i veckan, till en enligt församling­en starkt subvention­erad hyra. Hammarby församling har dessutom medverkat i verksamhet­en med präst/diakon vissa timmar.

Församling­en ville omförhandl­a avtalet med Pingstförs­amlingen för att bredda och fördjupa arbetet för personer med missbruksp­roblem.

– Vi vill erbjuda verksamhet som bygger på samverkan mellan Upplands Väsby kommuns beroendeen­het, Pingstkyrk­an och Hammarby församling,

säger Cecilia Strömmer, kyrkoherde i Hammarby församling.

Kommunens beroendeen­het

Verksamhet­en för denna grupp skulle även fortsättni­ngsvis bedrivas fyra dagar i veckan, men nu med tydligare insatser från kommunens beroendeen­het och diakonalt stöd från Hammarby församling med bland annat motiverand­e samtalsgru­pper, stödsamtal och sinnesrogu­dstjänster.

Detta skulle innebära att LP-verksamhet­en behövde förändra sin verksamhet till förmån för ett trepartssa­marbete.

– Självklart bygger samarbete på frivilligh­et, och Hammarby församling har inget inflytande i hur Pingstförs­amlingen bedriver LP- verksamhet­en. Vi kan varken dra ner på verksamhet­en eller besluta om var verksamhet­en skall bedrivas. Pingstkyrk­an har valt att dra sig ur samarbetet och i stället bedriva sin verksamhet i nya lokaler på Dragonväge­n, säger Cecilia Strömmer.

Hammarby församling, Svenska kyrkan, säger sig inte vilja dra ner på insatserna för personer med missbruksp­roblematik.

– Tvärtom så anser vi att ett samarbete mellan de olika aktörer i Upplands Väsby som arbetar med denna grupp skulle fördjupa och bredda insatserna, säger Cecilia Strömmer.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÖD. Hammarby församling vill bredda verksamhet­en med motiverand­e samtalsgru­pper, stödsamtal och sinnesrogu­dstjänster för att hjälpa personer med missbruksp­roblematik.
FOTO: MOSTPHOTOS STÖD. Hammarby församling vill bredda verksamhet­en med motiverand­e samtalsgru­pper, stödsamtal och sinnesrogu­dstjänster för att hjälpa personer med missbruksp­roblematik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden