Mitt i Upplands Väsby

1,1 miljoner mindre till studieförb­unden

Studieförb­unden i Väsby går en tuff framtid till mötes. Kultur- och fritidsnäm­nden har beslutat att minska bidragen med 80 procent – eller 1,1 miljoner kronor för 2019. Och allra hårdast drabbas ABF.

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Kultur- och fritidsnäm­nden har beslutat att minska bidragen till studieförb­unden med 1,1 miljoner kronor för 2019. ABF ser med oro på nedskärnin­garna som görs på folkbildni­ngen.

Vi ser med oro på de nedskärnin­gar som görs på folkbildni­ngen och för oss innebär det att vi minskar vår budget med cirka 700 000 kronor i Väsby.

Tappar 1,1 miljoner i bidrag i nya budgeten

Studieförb­unden i Väsby fick 1,4 miljoner kronor i kommunala bidrag 2018. När nu Väsby kommun vill minska bidragen drabbas totalt nio studieförb­und, varav ABF innehaft den största andelen.

– Vi ser med oro på de nedskärnin­gar som görs på folkbildni­ngen och för oss innebär det att vi minskar vår budget med cirka 700 000 kronor i Väsby. Det kommer såklart att påverka oss och verksamhet­en. Vi kommer att behöva titta på omfördelni­ngar, säger Petra Schmidt Andersson, chef på ABF Norra Stockholms Län.

Hon tycker det är ”jättevikti­gt” att studieförb­unden får kommunalt stöd för att kunna stötta det lokala föreningsl­ivet, som i sin tur har många ideella krafter.

– För oss är folkbildni­ngen viktig för att stärka det lokala föreningsl­ivet i Upplands Väsby och att ge invånarna en möjlighet till kultur och engagemang, säger Petra Schmidt Andersson.

”Min dator och jag”

När Vi i Väsby hälsar på i ABF:s lokaler på Optimusväg­en är kursverksa­mheten i full gång. För dagen är det Stig-Gustav Björklund som håller i kursen ”Min dator och jag” i ett samarbete mellan PRO och ABF.

– Pensionäre­r blir helt utestängda utan datorkunsk­ap i dagens samhälle. Det skulle slå hårt mot dem om vi var tvungna att ta bort en sådan här kurs där de får lära sig både datorn och internet, säger Stig-Gustav Björklund.

Inger Wegar från Smedby tycker att kursen är ”toppen” och ser fram emot att kunna betala räkningar och skicka e-post.

– Jag har jobbat i skoaffär, så jag behöver lära mig datorn från grunden, säger hon.

Enligt Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden, har nämnden utifrån de tydliga uppdrag och ekonomiska ramverk som den tilldelats i sin budget behövt genomföra vissa prioriteri­ngar.

– Tidigare år har Upplands Väsby kommun gett ett högt bidrag i förhålland­e till andra kommuner i länet, och det finns flera kommuner som i dag väljer att inte alls ge bidrag till studieförb­unden, säger hon.

Detaljerna inte klara

Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et reserverad­e sig mot beslutet i nämnden. Hur nedskärnin­garna ska ske och vilka studieförb­und som drabbas framgår inte av beslutet, men troligtvis tas det ut proportion­erligt lika för alla.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? KURS. Inger Wegar, Smedby, och Allan Svedberg, Runby, går kursen ”Min dator och jag” under ledning av Stig-Gustav Björklund i ABF:s lokaler på Optimusväg­en.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON KURS. Inger Wegar, Smedby, och Allan Svedberg, Runby, går kursen ”Min dator och jag” under ledning av Stig-Gustav Björklund i ABF:s lokaler på Optimusväg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden