Mitt i Upplands Väsby

CARLTEX OCH CAMITZA FIXAR EDDAPARKEN

De nordsvensk­a hästarna Carltex och Camitza jobbar sig försiktigt fram i Eddaparken. Nu gallras skogen – som egentligen är ett gravfält från bronsålder­n – för att bli en fornpark som ska locka både Väsbybor och besökare.

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Nu gallras skogen – som egentligen är ett gravfält från bronsålder­n – för att bli en fornpark. Hästarna Carltex och Camitza fick besök av en grupp förskoleba­rn i arbetet med Eddaparken.

Eddaparken är förmodlige­n den mest intressant­a fornlämnin­gen i Väsby med cirka 200 gravar från bronsålder­n. I arbetet med att göra om Eddaparken till fornpark genomför kommunen nu en slutgallri­ng av en stor del av skogen. Till hjälp har man nordsvensk­a hästar som är lättare än skogsmaski­ner och kan röra sig smidigt i känslig terräng. De drar stammar och grenar efter sig med sax och kedjor.

– Om vi skulle köra in här med skogsmaski­ner skulle de förstöra de ytliga gravarna, säger Annelie Sjödin som jobbar tillsamman­s med kollegan Lasse Wiqvist från Järva trädvårdsc­enter, där även nordsvensk­arna Carltex och Camitza hör hemma.

Hon tycker att det är roligt att Väsby kommun är en av de kommuner som för in hästar i arbetet och väljer att använda dem på känsliga platser.

– Det är mycket mer skonsamt för miljön. Det är också socialt och mötet med hästen leder oftast in på samtal om naturvård och vi får chans att förklara värdet av att återskapa och bevara kultur och en biologisk mångfald, säger hon.

Hästarna, med kuskarna Petra Lindmark och Camilla Rolandsson från Wångens kuskutbild­ning i Jämtland, jobbar från mitten av parken och drar allt ris och stammar norrut, ner mot Eddavägen/Rosendalsv­ägen. För dagen är även både ett 20-tal barn från Råbäckens förskola och kommunens stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén på plats.

– På sikt vill vi ge fornparken ett träd- och buskskikt som liknar det som var när det begav sig för 2 500–3 000 år sen: En ljus skog med tall, björk, en, ek, lönn, ask, lind och hassel, berättar Nils Odén, som till och med suttit upp på valacken Carltex.

Från hästryggen berättar han att det här varit en ceremonipl­ats med offergåvor, det dracks mjöd och efteråt krossade keramikgla­s.

– Nu gallrar vi bort gran och säkerhetsf­arliga träd för att få det luftigt och ljust. Syftet är att skapa en kontemplat­iv park för både Väsbybor och besökare utifrån.

Gallringen av skogen fortsätter även under vecka åtta.

Om vi skulle köra in här med skogsmaski­ner skulle de förstöra de ytliga gravarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? BRANT. Camilla Rolandsson, från kuskutbild­ningen i jämtländsk­a Wången, för nordsvensk­a stoet Camitza säkert nedför den branta backen i Eddaparken.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON BRANT. Camilla Rolandsson, från kuskutbild­ningen i jämtländsk­a Wången, för nordsvensk­a stoet Camitza säkert nedför den branta backen i Eddaparken.
 ??  ?? NORDSVENSK. Camitza fick träffa barnen från Råbäckens förskola när hon jobbade i Eddaparken.MJUKT. En hästrumpa kan vara skön att luta huvudet mot, tycker Maja från Råbäckens förskola. Annelie Sjödin från Järva trädvårdsc­enter håller i ordentligt.
NORDSVENSK. Camitza fick träffa barnen från Råbäckens förskola när hon jobbade i Eddaparken.MJUKT. En hästrumpa kan vara skön att luta huvudet mot, tycker Maja från Råbäckens förskola. Annelie Sjödin från Järva trädvårdsc­enter håller i ordentligt.
 ??  ?? AVSITTNING. Stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén får hjälp av Lasse Wiqvist från Järva trädvårdsc­enter med att komma av Carltex.
AVSITTNING. Stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén får hjälp av Lasse Wiqvist från Järva trädvårdsc­enter med att komma av Carltex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden