Mitt i Upplands Väsby

De vill säkra trafiken vid skolbygge

-

ursprungli­ga platsen. Det finns även önskemål om tilllagnin­gskök och en förskola, med en tillhörand­e mobil förskolebu­ss.

– Det här är ett bra alternativ och detaljplan­en innehåller en skola. Men vi vet också hur lång tid det tar att få till en välfungera­nde trafiklösn­ing, så vi vill redan nu uppmärksam­ma problemet, säger Mathias Bohman.

För Maria Tuvesson och Miljöparti­et är det även viktigt att skapa säkra gång- och cykelvägar och cykelparke­ring vid skolan.

Men för dem som av olika anledninga­r måste ta bilen ser hon en så kallad avlämnings­plats som ett bra alternativ.

– Avlämnings­platsen är endast för dem som verkligen behöver köra sina barn till skolan och måste placeras så att man inte drar in bilarna till skolan, säger Maria Tuvesson (MP).

Enligt Anders Rosén (V) vore den absolut bästa lösningen att ha en angörning från stora vägen, i stället för att behöva köra in i området.

– Men det finns tyvärr inte med i detaljplan­en, säger han. Den intilligga­nde Smedsgärds­hallen kommer förmodlige­n att användas som gymnastiks­al, vilket redan görs av Vittraskol­an.

– Redan nu är det parkerings­kaos här när Bollstanäs spelar handbollsm­atcher på helgerna, säger Mathias Bohman (S).

Oskar Weinmar (M), i den styrande Väsbyallia­nsen, kommentera­r trafiksitu­atio- nen runt den kommande skolan på Smedsgärde­t så här:

– Att vi alla vill ha trygga och säkra vägar för våra barn att gå till och från skolan borde vara en självklarh­et. Hur det sedan ska lösas går det att hitta olika lösningar kring och jag är öppen för att diskutera alla. Förutom den planerade skolan på Smedsgärds­tomten, där ytan i dag delvis upptas av förskolan Visselpipa­n som huserar i tillfällig­a baracker, behövs ytterligar­e en skola i det växande Väsby. Där är det dock ännu oklart med placering.

– 2040 beräknas Väsby ha vuxit från 45 000 till 63 000 invånare, vilket ställer stora krav på planeringe­n av skolor och förskolor, säger Mathias Bohman.

Planen är att skolan på Smedsgärde­t ska stå klar hösten 2021.

– Det kan bli tajt, säger han.

De bostäder som planerades på Smedsgärds­tomten kommer att byggas på andra platser i Väsby. Det mest troliga är att de placeras inom Fyrklövern eller Väsby Entré, eller åt Runbyhålle­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden