Mitt i Upplands Väsby

Unik eldsjäl vann priset I

-

dessa Mello-tider riskerar jag väl en dagsedel om jag säger att rätt låt vann.

Jag törs däremot säga att rätt idrottsled­are vann.

Hannu ”Honta” Heinola fick i söndags svensk hockeys ”Eldsjälsst­ipendium 2019”. Den utmärkelse­n kan inte tilldelas en häftigare snubbe.

”Hörru du, hur länge tänker du skriva om Väsby?” är en kommentar Väsbys materialfö­rvaltare, sedan 49 år, hävt ur sig i otaliga år. Alltid med ett leende och tillägget att ”det finns nybryggt kaffe”.

Hans 49 år som materialar­e måste vara unikt. Finns det någon som övertrumfa­r det ska denne ha Bragdgulde­t. Punkt.

gjorde jag min första av totalt två bortaresor i Väsby Hockeys spelarbuss. Tre minnen från den första består: Backen Anders Lindberg studerade, Mats Edholm käkade chips och Honta bidrog till skrattsalv­orna.

För ett drygt år sedan, 5 januari 2018, hade Väsby bortamatch i Vimmerby. Redan när spelarna kom till omklädning­srummet showade Honta och väl i bussen utlovade han sång, serverade kaffe och berättade anekdoter.

Ett halv dygn senare, 01.20, var det han, Eero Liiti och Lars Lindell som tömde bussen och såg till att tvättmaski­nerna gick igång.

”Skrapa rutorna ordentligt”, var det sista han ropade innan dörren slog igen.

I samband med att Honta härom veckan fick kännedom om nominering­en sa han:

– Ibland sjunger jag så att killarna vaknar när vi närmar oss Väsby.

tidigare ordförande i klubben, har skrivit en personlig hyllning, som förhoppnin­gsvis många får ta del av. Utan att känna Honta lika väl som Jimmen, törs jag skriva under på varje superlativ – Hannu Heinola är helt enkelt en fantastisk representa­nt för landets många kämpar i idrottens skugga.

För prissumman ville ha se till att spelarna fick mat under någon av långresorn­a. Låt oss hoppas att han även – utan att det sker på bekostnad av ordningen i Väsby Hockeys fika och materialru­m – unnar sig en lyxkryssni­ng till Åbo eller Helsingfor­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden