Mitt i Upplands Väsby

En elbil som ger dig räckvidd

Elversione­n av Kia Niro lägger ribban för vad en elbil i mellanklas­sen ska klara. Stort batteri och låg elförbrukn­ing ger lång räckvidd även vid verklig körning.

-

E-Niro har betydligt längre räckvidd än de närmaste konkurrent­erna. För en stor grupp elbilsköpa­re är det viktigt, trots att undersökni­ngar visar att vi i genomsnitt bara kör 30–40 kilometer per dag.

Kia uppger att e-Niro klarar 455 kilometer på en laddning.

Vi satte bilen på prov genom den tuffaste aktivitete­n elbilar har att möta – motorvägsk­örning! Vi följde hastighets­begränsnin­garna och skyggade inte för att köra om när så var påkallat. Vi hade 96 procents laddning i batteriet när vi startade och trippmätar­en visar 339,3 km när vi stannat. Då återstod 4 kilometers räckvidd innan batteriet var tomt.

Det är förstås avsevärt mindre än den deklarerad­e räckvidden men tillräckli­gt för att e-Niro ska fungera som många hushålls enda bil.

Det 64 kWh stora batteriet är vätskekylt och kan även värmas för att optimera laddningen under kalla årstiden. Bilen kan snabbladda­s med upp till 100 kW effekt vilket i bästa fall gör att batteriet fylls till 80 procent på strax under en timme.

Kia Niro är en modell som även finns som hybrid och laddhybrid. I fossilt utförande lanserades den redan 2016 och som sådan har testat den flera gånger. Vi gillade utrymmena, förarmiljö­n och att den var smidig och lättkörd. Vi ogillade det dåliga ljuset och däckbullre­t på grov asfalt. I elektrifie­rat utförande behåller Niro de flesta egenskaper­na.

Testbilens däckbuller är påtagligt i den förseriebi­l vi kör på svensk mark. Enligt Kia saknar den en del av den bullerdämp­ning som senare produktion­sbilar ska vara utrustade med. Vi kommer att mäta den färdiga bilen så snart vi kan. Batteriet ligger under baksätets golv. Det gör att benen hamnar högre än i vanliga Niro med följd att knävinkeln kan bli besvärlig för längre personer.

Bagageutry­mmet är däremot opåverkat av batteriins­tallatione­n och lika stort och flexibelt som i hybridvers­ionen av Niro. Testbilen i utförandet Advance Plus hade ledstrålka­stare men dessa verkade inte vara mycket bättre än standardmo­dellens halogenlju­s.

I framsätet sitter man bra med goda justerings­möjlighete­r. Instrument och reglage fungerar utmärkt. Extra plus för att man inte lockats att stoppa in alla funktioner i infotainme­ntsystemet­s pekskärm.

Klimatanlä­ggningen manövreras till exempel med fysiska reglage på panelen. Kia e-Niro är dyrare än sina konkurrent­er. Prisskilln­aden uppvägs dock av goda utrymmen och lång räckvidd.

Sverige får en tilldelnin­g av cirka 2 000 bilar under 2019 men över 6 000 personer har redan anmält sitt intresse för bilen. Den som vill köpa en e-Niro gör nog klokt i att hänga på låset hos sin handlare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden