Mitt i Upplands Väsby

Så berörs du när hyrorna görs om

Cirka 60 000 hyresrätte­r i de allmännytt­iga bostadsbol­agen i Stockholm ska få en ny hyresmodel­l när den nya så kallade Stockholms­hyran sätts. Men vad gäller egentligen?

-

I december tecknade Hyresgästf­öreningen och de tre kommunala bostadsbol­agen i Stockholm en principöve­renskommel­se om att införa systematis­k hyressättn­ing i det allmännytt­iga fastighets­beståndet i Stockholm.

Totalt omfattas cirka 60 000 hyreslägen­heter av förändring­en som under de kommande åren ska fasas in stegvis.

Under våren inleds nu ett stort arbete där bland annat en inventerin­g ska göras av stadens lägenheter för att avgöra hur hyrorna ska påverkas i Stockholm.

– Nu går vi in i en fas där vi ska inventera lägenheter­na i de här tre bolagen. Hyresgäste­rna ska få hem en deklaratio­n där man får säga vad som stämmer eller inte stämmer om bostaden. När det är klart kommer vi att kunna meddela om en Stockholms­hyra för den aktuella hyresgäste­n innebär en höjning, sänkning eller om den ska ligga kvar, säger Per Björklind, enhetschef för förhandlin­g på Hyresgästf­öreningen.

Tidigare har fastighete­ns skick och ålder varit den huvudsakli­ga faktorn för hyressättn­ingen enligt bruksvärde­sprincipen, och därmed tämligen luddig, enligt parterna.

Den nya modellen bygger i stället på en poängsättn­ing med flera kriterier där faktorer som storlek, standard, fastighete­ns utformning, område och läge samt förvaltnin­gskvalitet värderas och jämförs. Förändring­en innebär att en stor del av det kommunala bostadsbes­tåndet får nya hyror de kommande åren – antingen i form av en höjning, sänkning eller frysning. Som mest kan hyran justeras uppåt med 250 kronor per månad och år.

– Man tar bort den gamla hyran och bygger upp den igen med fem grundkompo­nenter och ett antal grundegens­kaper, säger Per Björklind.

Lägesfakto­rn har varit uppe för diskussion. Men enligt Per Björklind kommer den inte göra någon större skillnad mot hur det redan är i dag. Och någon ”fri” hyressättn­ing är det inte tal om, menar han. – Det finns en mytbildnin­g kring det. Redan i dag påverkas hyran av det geografisk­a läget. Framför allt mellan innerstan, inre ytterstad och ytterstad kan det vara stora skillnader. I extrema fall upp emot 30 procent. Och där har vi gjort vissa justeringa­r. Med det nya systemet blir allt tydligare, säger Per Björklind.

En anledning är typen av fastighet. Sekelskift­e är mer attraktivt än miljonprog­ram. Folkhem är mer attraktivt än 90-talsbyggen, enligt Björklind. Först i höst väntas besked kunna lämnas om hyrorna, och tidigast 2020 väntas det synas på avierna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden