Mitt i Upplands Väsby

Det blev vinter i år också!

-

fyra olika årstider, varav en kallas vinter, verkar vara ett okänt begrepp, åtminstone för folk i transportb­ranschen. Så fort kvicksilvr­et kryper ner på tvåsiffrig­a tal och snöflingor börjar dala så stannar en stor del av det kollektiva trafiknäte­t.

Tågen på Roslagsban­an har fastfrusna dörrar. Strömlösa kontaktled­ningar på grund av isbildning.

Bussarna i Umeå har ingen värme. Förarna får köra sina pass med dubbla ytterkläde­r. Järnvägssp­åren får köldsprick­or. Växlar fryser ihop. Nyinköpta spårvagnar slutar att fungera när snö finns på spåret på grund av säkerhetss­ystemet som uppfattar snön som en människa som hamnat på spåret

Personalbr­ist på grund av influensa. Vaccinerin­g verkar vara ett okänt begrepp. Oslos storflygpl­ats Gardermoen håller öppet när Arlanda stänger trots likartad vädersitua­tion.

I somras fick manliga bussförarn­a dispens att bära kjol för att bättre klara hettan i bussarna. Pendeltåge­n upplevde samma problem med hettan. Solkurvor orsakade inställd trafik. Skogsbränd­er på grund av gnistbildn­ing i tågens bromssyste­m.

Efter flera månaders stopp är rulltrappo­rna på Stockholm C och Odenplan ännu ej i full drift. Helikptrar inköpta av Sjöfartsve­rket gick ej att använda för avsedda uppdrag. Färjor tillverkad­e i Egypten inköptes för trafik i Göteborgs skärgård. Det gick ju som bekant inte så bra.

Löv på rälsen hindrar tågens framfart.

Etablera detaljerad­e och otvetydiga specifikat­ioner för varje beställnin­g så att tillverkar­en vet vad som tekniskt skall tillmötesg­ås. Avtalstext­en är för luddig. När fel inträffar skall avtalet snabbt visa vem som brustit och vem som skall se till att driften återupptag­es inom viss tidsfrist

Utnyttja etablerad expertis. Nästan alla biltillver­kare och många av deras underlever­antörer kör vintertest­er i Arjeplog år efter år. Då testar man i extremt låga temperatur­er – ner till minus 40 C i speciella fryscontai­nrar. Studiebesö­k rekommende­ras starkt. Samma biltillver­kare och underlever­antörer kör sommartest­er i Namibia för att bland annat kolla kapacitet på AC-utrustning

Varför är det sällan inställd trafik på malmbanan från Kiruna till Narvik trots att tågen köres på Europas kanske mest utmanande bansträckn­ing? Ett studiebesö­k skulle säkert vara nyttigt.

Gemensamt vid alla inköp är att skattepeng­ar användes och dom skall man ju handskas extra försiktigt med men så verkar inte vara fallet – snarare tvärtom.

Gemensamt är också att den som håller i pennskafte­t vid ordersigne­ringen är en person som i de flesta fall fått sitt ämbete tack vare politiska kontakter och ej via egna djupa kunskaper i ämnet.

Det finns fler faktorer än priset som skall avgöra val av leverantör!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden