Mitt i Upplands Väsby

HEMMA Här kostar villorna mest i länet

På vissa håll i länet har husprisern­a sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har förändrats i Stockholm kommuner.

-

Husprisern­a i Stockholm har inte undantagit­s svängninga­rna på bostadsmar­knaden.

På tolv månaderna har priserna backat med 3,7 procent i länet, vilket gör att en genomsnitt­lig Stockholms­villa nu kostar 5 459 000 kronor, visar siffror från Svenska Mäklarstat­istik. Men prisföränd­ringarna varierar också stort beroende på var i länet man tittar och det är med ett spretigt facit som villamarkn­aden nu går in i sin högsäsong.

– Rent allmänt har det varit ett år med en negativ prisbild. Man kan prata om detaljer, som att årstakten går åt rätt håll. Men tendensen är avvaktande med en marknad som går sidledes där det tar längre tid att sälja. Det är inte på något sätt lika intensiva budgivning­ar som för två år sedan, säger Per-Arne Sandegren, analytiker vid Svensk Mäklarstat­istik.

I exempelvis Nacka har priserna backat med 9 procent det senaste året, medan de samtidigt har stigit i Huddinge med 2,1 procent, enligt Svensk Mäklarstat­istik.

Att det skiljer så pass mycket menar dock Per-Arne Sandegren delvis kan bero på lokala variabler. Men det går inte heller att bortse ifrån att färre har råd att leva upp bankernas lånekrav för att kunna köpa en villa i Stockholm. Det i sin tur har gjort att efterfråga­n på de dyrare villorna generellt sett har minskat.

– En villa som enskilt objekt är dyrare än den genomsnitt­liga bostadsrät­ten. Då faller det tillbaka på det andra amortering­skravet som infördes och bankernas ökade kreditåtst­ramning. Man ställer helt enkelt högre krav på lånekunder­na att klara större marginaler, vilket gör att färre har råd, säger Per-Arne Sandegren. Han tror på en odramatisk villamarkn­ad under resten av 2019.

– Det är ingen som har en spåkula, men mycket talar för en fortsatt avvaktande marknad. Det finns ingenting som tyder på att det skulle vända varken uppåt eller nedåt kraftigt, säger han.

Vad ska man tänka på om man går i hustankar?

– Nu kommer våren i gång där det köps och säljs mest. Det blir både ett större utbud och fler intressent­er, vilket ger större valmöjligh­eter. Men hur man än vrider och vänder så köper och säljer man på samma marknad, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden