Mitt i Upplands Väsby

Länsstyrel­sen har sagt sitt om Väsby Entré

Länsstyrel­sen är positiva till en utveckling av området

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Länsstyrel­sens yttrande om Väsby Entré innehåller både ris och ros. Generellt är de liksom de flesta av Väsbys partier positiva. Men Väsbys Bästa vill sätta detaljplan­en på paus.

Projektet Väsby Entré kommer på sikt att omvandla hela stationsom­rådet i Upplands Väsby. Nu har länsstyrel­sen som sista aktör lämnat sina åsikter om den andra detaljplan­en för Väsby Entré, den plan som gäller Östra Runby och stationsom­rådet. Länsstyrel­sen skriver i sitt yttrande att den ser positivt på en utveckling av området kring stationen, men konstatera­r att samrådsför­slaget gällande detaljplan­en behöver bearbetas på ett flertal punkter.

Det är enligt länsstyrel­sen (och även till viss del trafikverk­et) framför allt utredninga­r kring närheten till järnvägen med risk för olyckor, förorenad mark, geoteknik, buller, markstabil­itet och översvämni­ng som behöver fördjupas för att myndighete­n ska kunna ta ställning till om markanvänd­ningen enligt detaljplan­en är lämplig.

Länsstyrel­sen anser även att detaljplan­en ska omarbetas med hänsyn till befintliga fornlämnin­gar, samt anser att det är viktigt att detaljplan­en säkerställ­er riksintres­set Ostkustban­an, både med avseende på dagens funktion och kommande utbyggnad.

Väsbyån ska öppnas upp

En viktig förutsättn­ing för att kunna genomföra detaljplan­en och visionen av Väsby Entré är att Väsbyån, som i dag rinner i en kulvert genom planområde­t, öppnas upp och flyttas till ett nytt läge österut. Länsstyrel­sen tycker det är bra att kommunen har för avsikt att ge ån ett ytligt läge, vilket de anser kan påverka både upplevelse­värdet och åns ekologiska funktion positivt.

– Flytten av Väsbyån har dock behandlats mycket översiktli­gt i planförsla­get, trots att placering och utformning av ån kommer att ha stor betydelse för framtida vattenkval­itet och för möjlighete­n att minimera översvämni­ngsrisker i området, säger Annika Holmqvist, planhandlä­ggare på länsstyrel­sen och fortsätter:

– Kommunen hänvisar till kommande tillstånds­ansökan för vattenverk­samhet vad gäller flytten av ån, men vi anser att kommunen noga behöver tänka igenom utformning­en av åfåran inom ramen för planproces­sen.

Kommentera­r yttrandet

Anne-Sophie Arbegard, projektche­f för Väsby Entré på Upplands Väsby kommun, kommentera­r samrådsytt­randet så här:

– Kommunen har gjort många olika utredninga­r både inför programsam­rådet och som ligger till grund för detaljplan­eförslaget. Vid genomgång av länsstyrel­sens yttrande kan det uppfattas som om kommunen inte gjort så många utredninga­r, men det verkar vara ett missförstå­nd och kommer att tas upp vid möten med länsstyrel­sen.

 ?? ILLUSTRATI­ON: 3XN ?? FRAMTIDEN? Planförsla­get för Väsby Entré har nu kommentera­ts av länsstyrel­sen och trafikverk­et.
ILLUSTRATI­ON: 3XN FRAMTIDEN? Planförsla­get för Väsby Entré har nu kommentera­ts av länsstyrel­sen och trafikverk­et.
 ??  ?? Annika Holmqvist, planhandlä­ggare på länsstyrel­sen.
Annika Holmqvist, planhandlä­ggare på länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden