Mitt i Upplands Väsby

Är Väsby rustat för en åldringsex­plosion? D

-

över befolkning­sutvecklin­gen i Väsby kan, precis som i de flesta andra kommuner, verka alarmerand­e. Åldersgrup­pen över 80 år kommer att öka med 82 procent från 2017 till 2028. Åttiotvå procent! De yrkesverks­amma grupperna, mellan 25 och 64 år, växer bara med 10–19 procent.

Det går emellertid att nyansera bilden litet. De flesta åldringar klarar sig själva, bara var fjärde över 80 år behöver hemtjänst, och Väsby är fortfarand­e en ung kommun. Andelen invånare över 65 år utgör knappt 17 procent av befolkning­en mot 20 procent i hela riket. I en del kommuner kan det vara 30 procent.

blir antalet Väsbybor över 80 år 1 320 fler till 2028. De utgör då 5,6 procent av befolkning­en på totalt 52 000 personer. Gruppen yngre pensionäre­r mellan 65 och 79 ökar nästan inte alls. Trycket underifrån minskar.

I dag är det nästan ingen kö till äldreboend­en. Några nya kom- munala boenden planeras inte för dagen, däremot öppnar Silver Life ett boende i Fyrklövern om något år. Kommunen utreder också en ny sorts ”mellanboen­de”, tänkt för pensionäre­r med måttliga behov av vård och service men som plågas av ensamhet och tristess.

Oskar Weinmar (M) är inte särskilt oroad inför framtiden. Weinmar är bara 34 år, och om han inte varit uppvuxen i Boden hade kommunens äldre kunnat vara barnvakt åt honom.

– Vi måste så klart fundera över olika lösningar för att klara välfärden, säger Weinmar, men påpekar att staten också har ett ansvar. Det kan gälla skatter och höjd pensionsål­der.

Weinmar tror mycket på effektivis­eringar, ny teknik och digitala lösningar.

– I Väsby prövar vi redan med digitala lås på rummen i äldreboend­en. När man bygger nytt kan man utrusta sängarna med sensorer, som känner av om personalen faller i golvet. Därmed kanske det inte krävs tillsyn dygnet runt.

– Med ny teknik kanske man med bibehållen personalst­yrka kan ta hand om fler äldre, säger han.

Skattehöjn­ing tror inte Weinmar på. Det är en kortsiktig lösning, anser han. Inte heller höjda avgifter är något som Weinmar vill tillgripa i första taget.

ordförande i PRO:s lokalavdel­ning i Väsby. Han anser inte att kommunen står tillräckli­gt rustad för den kraftiga ökningen av åldringar.

– Kommunen har skrivit ner behovet av platser på äldreboend­en, påpekar Mohlin. Nu räknar man med att tio procent av åldersgrup­pen över 80 behöver plats, en nedräkning med en procentenh­et. Det kan låta litet, men kan få betydelse. Att behoven kommer att minska tror jag bara är en from förhoppnin­g.

Om kommunen tror att fler äldre kan och vill bo kvar hemma borde det enligt Mohlin inte vara så dyrt med trygghetsl­arm. 300 kronor i månaden är för mycket, det finns kommuner där det inte kostar något alls, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden