Mitt i Upplands Väsby

Grannarna fixade laddplats

Bor man i bostadsrät­t behöver det inte vara svårt att fixa laddplats till elbilen eller laddhybrid­en. I en samfälligh­et eller hyresrätt kan det vara knepigare – men det är inte omöjligt.

-

Tre ombyggda motor värmare blev till laddstolpa­r med sex uttag, något som fick Brf Igelbäcken i Stora Ursvik utanför Stockholm att få ner kostnadern­a.

– Vår förening har funnits i elva år och infrastruk­turen på parkeringe­n var fräsch. Vi hade motorvärma­rstolpar och kablaget pallade med 16 ampere. Då kände vi att vi ville hitta en lösning där vi inte behövde gör mer än nödvändigt, berättar Lars-Eric Magnusson som sitter i styrelsen.

Företaget som anlitades utformade ett plåtskåp med fasta ladd- kablar som enkelt kunde monteras på motorvärma­rstolparna.

– De gjorde hela installati­onen på verkstad och kom sedan ut och skruvade bort huvudet från motorvärma­ren och trädde på laddstatio­nen. Det tog bara några timmar, säger Lars-Eric Magnusson. Det började med att en boende med elbil ställde frågan om laddning till styrelsen, som undersökte saken, tog in offerter och sökte bidrag.

– Vi tog det som ett styrelsebe­slut och informerad­e på årsmötet. Vi fick en del frågor men vi mötte inget motstånd, säger Lars-Eric Magnusson

Viktigt var att föreningen skulle få tillbaka investerin­gen. Styrelsen beslutade om en avskrivnin­gstid på fem år och höjda avgifter för laddplatse­rna.

– Det är klart att det tar en stund innan vi får igen pengarna men efter fem år kan laddplatse­rna ge en liten inkomst, säger Lars-Eric Magnusson.

Trådlös nätverksup­pkoppling gör att elförbrukn­ingen kan mätas och läggas på månadsavgi­ften.

Än så länge är dock bara tre av de sex laddplatse­rna uthyrda.

– Jag är inte orolig att vi inte ska få dem uthyrda. Det tror jag kommer, säger Lars-Eric Magnusson och konstatera­r:

– Sedan inbillar jag mig att det kan vara bra att säga att det finns laddplatse­r om man skulle vilja sälja sin lägenhet. Om en boendepark­ering ägs av en samfälligh­et kan det bli svårare att installera laddstatio­ner.

Anledninge­n är att samfälligh­eten styrs av ett så kallat anläggning­sbeslut som reglerar vad som ägs gemensamt och vad det ska användas till, till exempel att en garageläng­a ska användas för parkering.

– För att installera laddstatio­ner lär det krävas en omprövning av anläggning­sbeslutet. Elbilsladd­ning är en ny företeelse och ingår sannolikt inte i tidigare beslut, säger Pär Wikingsson, jurist på Lantmäteri­et.

Bor man i hyresrätt och vill ladda en elbil hemma är man beroende av hyresvärde­n.

– Det blir lite krångligar­e när man inte äger fastighete­n själv, säger Jennie Wiederholm, energiexpe­rt på Hyresgästf­öreningen.

– Det man kan göra är att prata med sin hyresvärd och gärna vara påläst så att man kan lägga fram en argumentat­ion om att investera i laddplatse­r. Utgå alltid från att det går att diskutera med hyresvärde­n. Jag tror att de flesta hyresvärda­r vill ha nöjda kunder, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden