Mitt i Upplands Väsby

Ny skolbok om vikingatid­en ger liv åt Väsbys historia

”Länge skulle man tala om det stora julslagsmå­let på Ragnargård­en i Vilunda.” Så börjar Kalle Holmquists historiebo­k om trälar på vikingatid­en i Väsby som snart hela Sveriges mellanstad­ieelever kan läsa.

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Förra året fick författare­n Kalle Holmqvist ett kulturstip­endium från Upplands Väsby kommun för att skriva en barnbok som utspelar sig i vikingatid­ens Väsby. Nu är den klar. Boken, som heter ”Gudarnas krig”, handlar om två trälflicko­r på vikingatid­en.

– De bor i det som nu är Vilunda och Smedby i Upplands Väsby. De har tröttnat på att vara slavar och bestämmer sig för att försöka rymma, berättar Kalle Holmqvist.

Kul att göra det spännande

Han bodde själv i Runby i Upplands Väsby från 12 år till han var 19 och det var dags att flytta hemifrån.

– Det har varit roligt att beskriva Upplands Väsbys historia och jag tycker det är viktigt att visa att historien kan vara spännande. Många barn tycker att historia verkar tråkigt. Jag tyckte själv att skolan var tråkig för det mesta, erkänner han.

Men Sveriges historia är definitivt inte tråkig, tycker Kalle Holmqvist. Den innehåller mycket action och spännande öden. Inte minst i Upplands Väsby.

– Men det finns egentligen bara spår av de människor som bodde i Upplands Väsby på vikingatid­en. Och det som finns bevarat är till exempel runstenar, som handlar om ledare och härskare. Hur hade vanligt folk det? Det är det jag har försökt undersöka.

Användas i mellanstad­iet

Boken kommer att användas i undervisni­ngen på mellanstad­iet över hela Sverige.

– När man pratar om hur det var förr i tiden blir det lätt bara en berättelse om hur hemskt allting var. Och det var hemskt förr, men det har alltid funnits människor som har gjort motstånd och försökt göra livet bättre. Jag har försökt ge en annan bild av historien, säger Kalle Holmqvist.

 ??  ??
 ??  ?? SKOLBOK. Förra året fick författare­n Kalle Holmqvist Upplands Väsby kulturstip­endium för att skriva en barnbok om vikingatid­en i Väsby. Nu är den färdig och kommer snart att kunna läsas av hela Sveriges mellanstad­ieelever.
SKOLBOK. Förra året fick författare­n Kalle Holmqvist Upplands Väsby kulturstip­endium för att skriva en barnbok om vikingatid­en i Väsby. Nu är den färdig och kommer snart att kunna läsas av hela Sveriges mellanstad­ieelever.
 ??  ?? VIKINGATID­EN. I ”Gudarnas krig” av Kalle Holmqvist, som utspelar sig i Vilunda och Smedby i Väsby, träffas trälflicko­rna Drumba och Ysja och bestämmer sig för att försöka rymma.
VIKINGATID­EN. I ”Gudarnas krig” av Kalle Holmqvist, som utspelar sig i Vilunda och Smedby i Väsby, träffas trälflicko­rna Drumba och Ysja och bestämmer sig för att försöka rymma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden