Mitt i Upplands Väsby

Bibblan öppnar ny mötesplats

På måndagen smygöppnad­e en ny, unik mötesplats i Väsby. Och till den officiella invigninge­n på kvinnodage­n den 8 mars har biblioteke­t köpt in ”Godnattsag­or för rebelltjej­er” på ”jättemånga” språk.

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

– Det här är tänkt att vara en mötesplats för både nya och redan etablerade Väsbybor, oavsett ålder och språklig bakgrund, berättar biblioteks­chef Catharina Ek när Vi i Väsby hälsar på.

Två långbord med ett 20tal sittplatse­r, en soffa och en barnhörna är på plats.

– Vi fick hjälp av eleverna på Väsby Nya Gymnasium med att både sätta upp skylten och bära möbler, berättar projektled­are och biblioteka­rie Taina Lavikainen.

På mötesplats­en kommer det att finnas en hel rad aktivitete­r, alla tänkta att främja deltagande­t i samhället, för alla åldrar och på en mängd språk. Här ordnas läxhjälp för vuxna med Röda korset, Vägval Unga hjälper dig att hitta studier och jobb, det blir ett språk- och slöjdkafé samt ett Stödrum, samhällsvä­gledning på arabiska med Till Stödrum kan de komma med sina frågor som de vill ha hjälp med. föreningen ” Tillsamman­s är vi starka”.

– Till Stödrum kan de komma med sina frågor som de vill ha hjälp med, det kan fungera som kommunens förlängda arm, säger Catharina Ek.

Informatio­n på flera språk

Under våren kommer även Väsbyhem vid ett par tillfällen att informera om boende i Väsby och förklara begrepp som hyresrätte­r och bostadsköe­r med tolk på arabiska, dari och tigrinja. Torsdagen den 14 mars håller Cancercent­rum hälsofika där man på finska berättar om en hälsosam livsstil.

– Mötesplats­ens mål är att nå även de som inte har svenska som modersmål. Det här är den mest centrala platsen i kommunen med ett stort flöde av folk, så vi hoppas att många hittar hit, säger Catharina Ek.

Det har ju varit en del bråk och stök vid Messingen den senaste tiden. Hur kan ni bidra till att minska det?

– Vi kommer att ha mycket bemanning och vill återta den här platsen, som har varit lite av en tom yta sedan vi flyttade pendlarbib­lioteket och tidningslä­sningen en trappa upp. Vi vill skapa en bra relation till eleverna på VNG och på sikt hoppas vi på att involvera dem mer i Mötesplats­en. De ska ”äga” platsen, säger Catharina Ek och Taina Lavikainen fyller i:

– Här ska inte finnas några halvdefini­erade ytor där man kan göra upp. En zonindelni­ng med tydliga gränser har av erfarenhet visat sig vara det bästa.

Mötesplats­en är även tänkt att bidra till trygghetsa­rbetet i kommunen.

– Det ska vara en trygg plats att träna svenska, möta varandra och utbyta erfarenhet­er på, säger Taina Lavikainen.

Projektet, som löper på tre år, finansiera­s av statens kulturråd. Tanken är sedan att det ska kunna införlivas i den ordinarie verksamhet­en.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? NY TRÄFFPUNKT. Biblioteks­chef Catharina Ek och projektled­are Taina Lavikainen på nya Mötesplats­en på gatuplanet i Messingen.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON NY TRÄFFPUNKT. Biblioteks­chef Catharina Ek och projektled­are Taina Lavikainen på nya Mötesplats­en på gatuplanet i Messingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden