Mitt i Upplands Väsby

Leva livet utan nätet

- VECKANS KÄNSLA

Jag har med ålderns rätt tillbringa­t två mörka vintermåna­der på varmare breddgrade­r – mestadels i Kubas huvudstad Havanna.

Där finns det inga tidtabelle­r för bussarna, det saknas varor i butikerna och strömavbro­tten kommer när man minst av allt önskar det. ”Du måste förstå att du befinner dig i ett underutvec­klat land”, brukade kubanerna säga lite ursäktande.

Det är i och för sig en sanning med modifikati­on. Kuba hamnar faktiskt ganska högt upp i olika välfärdsra­nkningar, i rygg på exempelvis Serbien. Låg spädbarnsd­ödlighet, utmärkta (och många) läkare, gratis skolgång ända upp till en akademisk examen, ingen analfabeti­sm och en medellivsl­ängd på närmare 80 år gör att Kuba knappast kan kallas underutvec­klat. I alla fall inte statistisk­t sett – och statistik ljuger som bekant aldrig.

Men på ett område befinner sig Kuba fortfarand­e på digital stenålders­nivå – internet. Det är på intet sett förbjudet att surfa på nätet. Vissa sidor är visserlige­n blockerade, ibland av den kommunisti­ska regimen, ibland av den amerikansk­a staten som inte uppskattar alla former av digital informatio­nsöverföri­ng till och från den uppstudsig­a grannen i söder.

Krångligt är det i alla fall. När man väl köpt sitt nätkort med kod gäller det att hitta en av de fåtaliga platser där det går att koppla upp sig. Sedan är det bara att hålla tummarna för att nätet inte är överbelast­at. Man fick välja sina tillfällen, tidiga morgnar mellan sex och sju var bäst, upptäckte jag snart. Visst fick jag lite surfabstin­ens. Men den gick snabbt över. I stället upptäckte jag fördelarna med att inte vara ständigt uppkopplad och terroriser­ad av pling och livsviktig­a upplysning­ar som ”Peter X har just loggat in på Messenger”. Skönt var bara förnamnet. Så vad gjorde jag och kubanerna i stället? Vi promenerad­e, löste livsgåtor på en parkbänk, dansade på gatorna eller läste en bok samtidigt som en ljum vind svepte in från Mexikanska Golfen.

 ??  ?? LEIF OLDENBURG Reporter Prata med mig! leif.oldenburg @direktpres­s.se
LEIF OLDENBURG Reporter Prata med mig! leif.oldenburg @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden