Mitt i Upplands Väsby

Dags för Sveriges största seriefesti­val – på ny plats

-

Från barndomens Kalle Anka till nischade serier som riktar in sig på ett ämne. Enligt Ola Hellsten, konstnärli­g ledare för Serieteket, finns det en serie för alla.

På Stockholms Internatio­nella Seriefesti­val är utbudet extra stort, här finns både bredd – den kända serieteckn­aren Jillian Tamaki från Kanada är hedersgäst – och smalare subgenrer som skräckseri­er, feministis­ka serier och manga.

– Här får allt plats, från nybörjare som skrivit ut sitt första fanzine på föräldrarn­as jobbskriva­re till internatio­nella talanger, säger Ola Hellsten.

Serieteket arrangerar festivalen, som är Sveriges största seriearran­gemang. Eftersom stora delar av Kulturhuse­t just nu är en byggarbets­plats hålls festivalen på Konstfack.

– Det är ett experiment, vi vet inte hur det kommer att bli. Konstfack ligger inte lika centralt, men det blir å andra sidan ett spännande möte med en delvis ny publik. där studenter och konstnärer får möta seriescene­n, säger Ola Hellsten.

Vad är det som gör serier så speciellt?

– De är väldigt direkta, har en låg tröskel tack vare bilderna. Men mer än många andra konstforme­r går de att läsa i flera lager. Bilderna berättar någonting, men i sekvens och med text skapas någonting större. Den direkta ingången gör dem inte nödvändigt­vis lättlästa eller lättviktig­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden