Mitt i Upplands Väsby

Odla ätbart – och vackert

Nyskördat, ekologiskt och närproduce­rat – på balkongen eller i trädgården. Här är experterna­s tips för att odla ätbart även om du inte har gröna fingrar.

-

Nu är det snart vår på allvar och så snart tjälen lämnat marken och jorden börjar reda sig är det dags att börja odla om man vill skörda frukterna längre fram. Och oavsett om man har en liten balkong, villatomt eller pallkrage på innergårde­n så kan man få ut mycket av den yta man har – om man planerar smart.

På årets trädgårdsm­ässa, som drar igång 21 mars, håller trädgårdsm­ästaren Linda Schilén workshops om även tipsar om att börja förodla chili, kronärtsko­cka och gurka inne redan nu.

Har man lite mer yta i till exempel en villaträdg­ård behöver man kanske inte tänka lika mycket på ytan,

utan kan jobba mer med det ätbar odling. Och även om estetiska. Som att variera du har en liten balkong höjden i plantering­arna och finns det massor att odla. även blanda in blommor Att jobba på höjden och odbland grönsakern­a, enligt la sånt som går att skörda flera Linda Schilén trädgårdsd­esignern John Black gånger är några av hennes tips för på Zetas handelsträ­dgård. dig med liten yta. Och det är dags – Istället för pallkragar kan man att sätta igång nu. bygga egna mer gedigna odlingslå

– Förgrodda potatisen redan nu dor som inte behöver vara just fyroch sen när maskrosorn­a står i full kantiga, säger han. blom är det dags att stoppa ner den i krukan, säger Linda Schilén som

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden