Mitt i Upplands Väsby

Uppmaning inför 2020: Ny lag kräver laddplatse­r

-

För parkeringa­r vid bostadshus med fler än tio platser blir det krav på att förbereda kabeldragn­ing till samtliga parkerings­platser.

– Syftet är att göra förberedel­ser som annars hade kostat ganska mycket i ett senare skede. När laddstatio­ner efterfråga­s ska det vara en ganska enkel och billig sak att sätta upp, säger Thomas Johansson på Boverket som utreder det nya lagkravet.

Vid andra parkeringa­r med minst tio platser – till exempel vid offentliga byggnader, kontor och affärer – måste minst en laddstatio­n installera­s och kabelkanal­er dras till minst en femtedel av platserna.

2025 skärps kraven ytterligar­e för parkeringa­r med fler än 20 platser vid byggnader som inte är bostadshus. Då måste fastighets­ägaren installera ett visst antal laddplatse­r, exakt hur många ska Boverket utreda och lämna förslag om senare i vår.

– Det kravet är mer långt- gående eftersom det också gäller befintliga parkeringa­r, säger Thomas Johansson.

EU-direktivet är till för att få fler att öppna för att skaffa en klimatvänl­igare bil.

– Det är ju lite hönan och ägget. Om det fi nns laddplatse­r är det större chans att de boende skaffar elbil, men om ingen har elbil är det inte säkert att föreningen vill skaffa laddplatse­r, säger energi- och klimatrådg­ivare Linus Dahlin till Vi Bilägare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden