Mitt i Upplands Väsby

Butiksägar­e otrygga efter rån i centrum

Flera butiksägar­e larmar om att de känner sig otrygga i Väsby Centrum. Det efter att ett växlingsko­ntor i centrumet utsattes för ett grovt rån i veckan.

- Charlotte Arwedsson Anton Kyhlbäck SÄG VAD DU TYCKER! www.viivasby.se

I veckan rånades ett växlingsko­ntor i Väsby Centrum. Nu flaggar flera butiksägar­e för att de inte känner sig trygga i centrumet.

Larmet om rånet i Väsby Centrum kom in till polisen klockan 10.21 på tisdagsför­middagen.

– Jag kan bekräfta att växlingsko­ntoret är utsatt för ett rån. Flera gärningspe­rsoner är inblandade och en bil har lämnats efter rånet, sa Per Fahlström, presstales­person på polisen, kort efter rånet.

För nästan exakt ett år sedan utsattes samma växlingsko­ntor för ett rån. Gripen men släppt Enligt kammaråkla­gare Robert Näppi, som håller i utredninge­n, har en person gripits och anhållits, men är nu släppt.

– Han kommer troligtvis att avföras från utredninge­n, säger han.

Han kan i nuläget inte lämna några övriga kommentare­r.

Vi i Väsby pratade med flera vittnen på plats. Enligt ett vittne körde en svart bil körde in genom entrén, från den norra sidan, fram till växlingsko­ntoret. Tre maskerade män hoppade sedan ut ur bilen, rånade kontoret och körde vidare rakt igenom centrumbyg­gnaden och ut på den södra sidan.

– De körde rakt igenom centrum med bilen. Sedan fick de byta till en annan bil. Efter det fick en gå tillbaka till bilen och hämta en säck som de hade glömt, säger en butiksägar­e i Väsby Centrum. Hela korridoren avspärrad Hela korridoren från norra sidan var avspärrad under de första två timmarna efter rånet. Växlingsko­ntoret var delvis skadat. En av de två flyktbilar­na stod kvar vid södra sidan, som även var avspärrad, under lunchtimme­n.

Tre småbarnsma­mmor var på väg in i Väsby Centrum när polisen kom.

– Det var så lustigt. Vi pratade om att det är mycket inbrott, sedan helt plötsligt såg vi alla poliser instormand­es, säger en av mammorna.

– Man känner sig inte trygg någonstans, tillägger en väninna.

En annan butiksägar­e säger att de inte heller känner sig trygga.

– Vi måste prata med centrumäga­rna, kommunen och polisen. Nu orkar jag inte själv. Kanske nästa vecka. Det får inte vara så enkelt att de kan köra in med en bil på det här sättet. Aktivt säkerhetsa­rbete Enligt Maria Helling, centrumche­f för Väsby Centrum, är samtliga entréer stenblock och hinder. Men uppenbarli­gen hjälpte inte det?

– Vi arbetar aktivt med säkerheten i centrum och kommer självklart kompletter­a de åtgärder vi redan vidtagit, säger hon.

Enligt Maria Helling har Väsby Centrum inarbetade rutiner och processer för allvarliga akuta händelser.

– Vi arbetar ständigt i tätt samarbete med polisen och kommunen med säkerhet, trygghet och trivsel i Väsby Centrum.

Vi arbetar aktivt med säkerheten i centrum och kommer självklart kompletter­a de åtgärder vi redan vidtagit.

 ??  ?? KÖRDE IN MED BIL. Efter rånet mot växlingsko­ntoret i Väsby Centrum på tisdagsför­middagen lämnade rånarna kvar bilen och sprang enligt uppgift till en flyktbil.
KÖRDE IN MED BIL. Efter rånet mot växlingsko­ntoret i Väsby Centrum på tisdagsför­middagen lämnade rånarna kvar bilen och sprang enligt uppgift till en flyktbil.
 ??  ?? POLIS STORMADE IN. Några småbarnsma­mmor var på väg in i Väsby Centrum när polisen kom.
– Det var så lustigt. Vi pratade om att det är mycket inbrott, sedan helt plötsligt såg vi alla poliser instormand­es, säger en av mammorna som vill vara anonym.
POLIS STORMADE IN. Några småbarnsma­mmor var på väg in i Väsby Centrum när polisen kom. – Det var så lustigt. Vi pratade om att det är mycket inbrott, sedan helt plötsligt såg vi alla poliser instormand­es, säger en av mammorna som vill vara anonym.
 ??  ?? Maria Helling, centrumche­f för Väsby Centrum.
Maria Helling, centrumche­f för Väsby Centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden