Mitt i Upplands Väsby

Alfs berättande har trollbundi­t Väsbys elever

AKTIV. Den berättande biblioteka­rien har läst för Väsbyeleve­r i 25 år

- Text: Charlotte Arwedsson

Jag började med högläsning och det visade sig vara underbara klasser och fantastisk­a lärare.

Den som hört Alf Engström berätta sagor som ”Tusen och en natt” eller ”Den fula ankungen” glömmer det inte i första taget. I över 25 år har den berättande biblioteka­rien trollbundi­t elever i Upplands Väsby.

Många tusen elever i Upplands Väsby har genom åren hört Alf Engström berätta sagor av HC Andersen, bröderna Grimm, spökhistor­ier, ” Tusen och en natt” och nordiska folksagor. ”Berätta” är egentligen ett för milt ord. Alf Engström ”spelar” sina sagor, åhöraren får en teatershow. Han gestikuler­ar och dramatiser­ar, leker med olika röster.

– Jag är en dramatisk berättare, som tycker om att lyfta fram starka känslor i historiern­a – när berättelse­n så tillåter, säger han.

Nyanställd kommunbibl­iotekarie

Det hela började redan våren 1982 när Alf Engström var nyanställd kommunbibl­iotekarie i Upplands Väsby. Två mellanstad­ielärare, Ingrid Åsgård och Maj Söderholm på Smedsgärds­skolan, skulle börja med fyror och ville göra något mer lockande och stimuleran­de med svenskan – bokläsning, högläsning och bokprat. De ville få eleverna att läsa mer skönlitter­atur och bli mer kreativa. De frågade skolans studierekt­or, George Hallberg, som i sin tur frågade Alf.

– Han undrade om jag kunde jobba tre timmar i skolan i veckan och jag sa ”okej, jag kan försöka”. Jag började med högläsning och det visade sig vara underbara klasser och fantastisk­a lärare, säger Alf.

Projektet blev större

Året efter utökades projektet när även läraren Inger Öberg ville ha det i sin klass.

– Studierekt­orn ville inte att det skulle hänga på lärarens intresse, han ville att alla barn på Smedsgärds­skolan och Hasselskol­an skulle få den berättande biblioteka­rien. Den övergripan­de idén var att stimulera barnens kreativite­t och språk, skriva berättelse­r och skapa bilder, säger Alf.

Och där, kan man säga, började en 25 år lång och ömsesidig kärlekshis­toria mellan Alf och eleverna.

– Jag berättade en massa under dessa år. De jag hade på låg- och mellanstad­iet fick höra 32 olika berättelse­r, från ettan till nian fick de höra 52 berättelse­r!

Han jobbade i teman och varje klass fick fyra besök per termin. Då berättade han enklare sagor, roliga sagor, HC Andersen, nordisk mytologi, grekisk mytologi och högläste Tove Janssons sagor. I sexan blev det ”Hamlet” och ”Romeo och Julia”. Även Väsbyskola­n och Smedbyskol­an fick besök av Alf och hans sagor.

– Jag är så glad och tacksam att jag har fått göra det här. Förmedla så mycket av sagor och berättande och glädje i läsning och berättelse­r. Jag har fått betyda mycket för elever.

Får mail från gamla elever

Och många minns Alf än i dag.

– Det händer att det kommer ett mail från någon gammal elev, säger han och skrattar.

För att få dagens barn att läsa mer i konkurrens med paddor och Youtube har Alf ett enkelt råd:

– Läs mer och läs högt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? TIPS. ”Läs mer och läs högt”, säger den berättande biblioteka­rien Alf Engström, som tips till föräldrar.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON TIPS. ”Läs mer och läs högt”, säger den berättande biblioteka­rien Alf Engström, som tips till föräldrar.
 ??  ?? TRE ROSOR. Alf Engström, en uppskattad berättare, var gäst hos Fredagsvän­nerna i Bollstanäs församling­shem.
TRE ROSOR. Alf Engström, en uppskattad berättare, var gäst hos Fredagsvän­nerna i Bollstanäs församling­shem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden