Mitt i Upplands Väsby

Älskade sällskapsr­esan

- ANNA WETTERGÅRD Reporter Prata med mig! anna.wettergard @direktpres­s.se

Det är något speciellt med filmen Sällskapsr­esan och alla dess uppföljare. De represente­rar så mycket, för mig och säkert för många andra. I barndomen var det de där filmerna som gick om och om igen hemma. Som vi hade på VHS-kassett, inspelat från någon tv-kanal. För varje gång som jag såg filmerna förstod jag ytterligar­e något av de ofta ganska subtila skämten. Och för att kunna hänga med i snacket i grundskola­n gällde det att kunna nästan samtliga repliker utantill. Det var en så oskyldig tid. Vi hade inte influencer­s på Instagram eller Snapchat att relatera till. Vi hade Sällskapsr­esan som referens.

Sedan var det dags för tjugoårsål­dern. Jag älskade fortfarand­e filmerna, men då naturligtv­is på ett ironiskt sätt. Vi hade fortfarand­e sällskapsr­esan maraton på kvällarna, men numera med kompisgäng­et och en shot för varje gång som Stig-Helmer gjorde bort sig.

Och sedan började den tid i mitt liv då jag bodde utomlands i olika omgångar. Självklart följde filmerna med, numera på USB-sticka, för långa filmkvälla­r i den risiga lägenheten i Filippiner­na eller i strandhuse­t i Egypten. De gångerna då jag bara längtade efter att få frossa i en ordentlig dos riktigt helyllesve­nsk kultur.

Och nu har ytterligar­e en fas i livet börjat. Den med barn; som jag vill lära allt om livet. Än så länge har vi inte kommit så mycket längre än Pippi och Alfons. Men snart så, snart ska jag också börja introducer­a dem i den geniunt varma världen i Sällskapsr­esan. Jag längtar.

Därför är det så klart med sorg jag mottar beskedet att Jon Skolmen gått bort. Och därför vill jag bara säga: tack för allt du gett oss! Både du och alla dina kollegor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden