Mitt i Upplands Väsby

Nu ska båtarna vid Norrviken bort

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

80 båtar vid Norrviken i Bollstanäs har fått ”p-båt” av kommunen. Båtarna måste flyttas senast den 23 april – annars anmäls de som hittegods till polisen.

Vid Norrviken på Bollstanäs strand ligger ett 80-tal båtar i varierande skick. Sedan knappt en vecka har båtarna försetts med stora orangea lappar med uppmaninge­n: ”Den här båten måste flyttas”

etta sedan en privatpers­on enligt uppgift irriterat sig på att båtar låg upplagda på kommunens mark och gjort en anmälan om ”ovårdad fastighet” till kommunens bygglovsen­het.

”Inte tillåtet”

– Båtarna är uppställda på allmän platsmark som i detaljplan­en är beskriven som park, att ha båtupplag på parkmark är inte förenligt med gällande markanvänd­ning i befintlig detaljplan. Det är med andra ord inte tillåtet att ställa sin båt där, säger Fredrik Josefsson, mark- och exploateri­ngsingenjö­r på kontoret för samhällsby­ggnad.

Nu har båtarnas ägar en månad på sig innan kommunen gör en ny kontroll. De båtar som fortfarand­e står på kommunens mark kommer då att anmälas som hittegods till polisen.

– Därefter har ägarna 90 dagar på sig att hämta ut båtarna som hittegods, annars tillfaller de kommunen. Så ägarna har totalt fyra månader på sig innan kommunen flyttar båtarna från platsen, säger Fredrik Josefsson.

Därefter kan båtarna enligt uppgift förverkas eller säljas på auktion.

Lappat fler än tio

Anmälan rör sig om tio båtar, men kommunen har valt att ”lappa” betydligt fler.

– Nu ser vi över hela strandrems­an som är parkmark från Ålgränd till Bollstanäs skola och då har det lappats cirka 80 båtar, säger han

Har kommunen rätt att göra så här?

– Ja, kommunen har ett ansvar att driva och sköta allmän platsmark, säger Fredrik Josefsson.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? LAPPADE. De ”lappade” båtarna vid Norrviken är i varierande skick.
UPPMANING. ”Den här båten måste flyttas.” Ett 80-tal båtar har ”lappats” vid Norrviken i Bollstanäs.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON LAPPADE. De ”lappade” båtarna vid Norrviken är i varierande skick. UPPMANING. ”Den här båten måste flyttas.” Ett 80-tal båtar har ”lappats” vid Norrviken i Bollstanäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden