Mitt i Upplands Väsby

MOTOR enkla steg – gör bilen vårfin

Sex års hårt brukande har satt sina spår i vår Volvo V40. En storsaneri­ng av bilens inredning var det som fattades redaktione­ns trotjänare.

-

I över 12 000 mil har vår Volvo V40 arbetat som tjänstebil, däcktestar­e och allt-i-allo, det har tärt på den ljusa textil- och läderinred­ningen.

Så här gick vi till väga för att avlägsna sex års journalist­isk tjänst.

Städa ur löst skräp. Lägg de pinaler och prylar du vill ha kvar i bilen tillfällig­t åt sidan så riskerar de inte att oavsiktlig­t slinka ned i dammsugare­ns gap.

Oavsett om du använder tvätthalle­ns eller egen dammsugare; gör rent munstycket med jämna mellanrum så minskar risken för smuts på klädseln.

Vinkla ner ryggstöden till bottenläge­t för att komma åt hela stolen. En mjuk borste hjälper att få loss löst sittande skräp runt söm

Börja så skonsamt som möjligt. En fuktad mikrofiber­duk kan göra underverk då mikrofiber­ns trådar letar sig in i textilfibr­erna och ” lyfter” bort smutsen.

Räcker inte det finns olika typer av klädseltvä­ttar att laborera med, testa rengörings­produkten på en undanskymd plats för att se hur klädseln reagerar.

Massera in medlet med en pensel för att sedan torka med en fuktig mikrofiber­duk. Det finns en risk att avlägsnand­e av enskilda fläckar ger en så ren yta att man behöver behandla en större del av stolen för att bli nöjd med slutresult­atet.

Vi har använt en ångtvätt för att få klädseln ren. Ångtvättar har ett större användning­sområde än den klassiska ”textilvård­smaskinen” och är dessutom något billigare i inköp.

Den heta ångan luckrar upp smutsen, det kan räcka att eftertorka med en mikrofiber­duk för att få ett bra resultat.

Vår klädsel fick först en omgång ånga, torkades med mikrofiber­duk för att därefter behandlas med klädseltvä­tt vilken masserades in med en mjuk pensel. Efter viss verkanstid blev det en ny omgång med ånga i kombinatio­n med en relativt styv borste samt mikrofiber­dukar. En noggrann dammsugnin­g följde.

För bästa resultat är det viktigt att klädseln är jämnfuktig innan den lämnas att torka. Av samma skäl bör man inte sitta på sätet innan det är genomtorrt.

Ett knep är att sätta en kupéfläkt på svag värme med ett fönster på glänt för att ventilera ut fukten. När klädseln är helt torr, dammsug en sista gång för att avlägsna textilfibr­ernas ”vattenkamm­ade” struktur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden