Mitt i Upplands Väsby

Väsby kommun kan tvingas ta emot IS-återvändar­e

- Charlotte Arwedsson

Upplands Väsby är en av de 41 kommuner som kan tvingas hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororga­nisationen IS.

Listan på de 41 kommuner, som kan vara tvungna – eller redan tvingas – hantera ISåtervänd­are bygger på uppgifter från Säkerhetsp­olisen, enligt Center mot våldsbejak­ande extremism.

– De har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, säger Karl Melin, presschef på Säpo till SVT. På väg från Syrien I Upplands Väsby rör det sig om ett okänt antal personer som antingen är på väg hem från Syrien eller redan kommit hem till Sverige.

– Vi har fått veta att 1–5 familjer var mantalsskr­ivna i Väsby när de reste till Mellanöste­rn för att ansluta sig till IS. Sedan vet vi ju inte om det är hit de återvänder, säger Maria Fälth (KD), ordförande i socialnämn­den.

Hon säger att kommunen inte haft något kännedom om

att de här personerna skulle resa till Syrien för att ansluta sig till IS.

– Säpo hade andra uppgifter och hur de har fått reda på detta vet jag inte. Hur hanterar kommunen eventuella IS-återvändar­e?

– Det finns två kategorier, de som är brottsmiss­tänkta och de som inte är det. De som misstänks för brott handhas av polis och åklagare. De som inte misstänks för brott handhas som ”vanliga” hjälpsökan­de enligt socialtjän­stlagen. Det är ju inte ens säkert att vi vet att de varit med i IS, säger Maria Fälth.

Om en familj, där föräldrarn­a varit aktiva inom IS, kommer tillbaka till Sverige utan att vara misstänkta för brott och söker hjälp är kommunen enligt socialtjän­stlagen skyldiga att tillhandah­ålla hjälp.

– Då ska socialtjän­sten göra en helhetsbed­ömning för att utröna vilket eventuellt bistånd som ska beslutas i varje enskilt fall. Och är det barn inblandade måste man alltid se till barnens bästa, säger Maria Fälth.

Hon kan förstå att allmänhete­n reagerar på att personer kan åka ner och bli medlem i en terrororga­nisation och sedan komma hem och bli ”omhänderta­gna”.

– Lagstiftni­ngen är väldigt trubbig. Kristdemok­raterna har under en längre tid föreslagit att det ska bli kriminellt att vara medlem i en organisati­on som ägnar sig åt terror och/eller extremisth­andlingar. Det verkar som att regeringen nu också har tagit till sig detta. Då blir det lättare ett på ett tidigt stadium koppla in polis, exempelvis.

”Inte olagligt”

Hon pekar på att Sverige är en av de få länder som har en så generös lagstiftni­ng.

– Det är inte olagligt att vara med i en förening, vare sig det gäller frimärken eller är en terrororga­nisation. Det sticker i ögonen på folk, det kan man förstå, säger hon.

Det är inte olagligt att vara med i en förening, vare sig det gäller frimärken eller är en terrororga­nisation.

 ??  ??
 ??  ?? IS- ÅTERVÄNDAR­E. Upplands Väsby är en av de 41 kommuner som kan tvingas, eller redan tvingas, hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororga­nisationen IS.
IS- ÅTERVÄNDAR­E. Upplands Väsby är en av de 41 kommuner som kan tvingas, eller redan tvingas, hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororga­nisationen IS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden