Mitt i Upplands Väsby

Omfattande PCB-sanering runt Messingen

- Charlotte Arwedsson

I den gamla industrima­rken i Messingen finns stora mängder av det kemiska miljögifte­t PCB. Nu har saneringen inletts.

När Vi i Väsby kommer förbi är arbetet med marksaneri­ngen på Messingsga­tan i full gång. De som bor på eller i närheten av gatan har fått infobrev från kommunen, med bland annat tidsplaner­ingen för saneringen.

Lotten Juhlin, hållbarhet­sstrateg på kommunen, berättar att hela Messingsga­tan kommer att vara avstängd under arbetet med saneringen.

”Viktigt att avvakta”

Vissa av de boende tycker dock att saneringen dröjt tills kvarteret nästan varit färdigbygg­t.

– En del av kvarteret Messingen har sanerats för byggnation­er tidigare, men för oss har det varit viktigt med att invänta den ansvarsutr­edning som pågår. Där går man igenom var gifterna kommer ifrån och hur man ska gå vidare, säger Lotten Juhlin.

Hon berättar att för kommunen är det viktigt att avvakta tills det blir klart med ansvarsutr­edningen.

– Vi behöver veta vem som är ansvarig så att inte kommunen betalar i onödan. Det är är viktigt att det görs på rätt sätt.

Oklart djup

Grävmaskin­erna tuggar sig igenom marken, bit för bit. Det är oklart hur djupt de behöver gräva och hur mycket PCB som finns i marken. Det mäts löpande.

– Vi delar upp massorna och transporte­rar dem till Högbytorp i Bro, där de provtas och avfallskla­ssas. Ligger jorden under gränsvärde­n för farligt avfall går det på deponi. Ligger gränsvärde­na över klassas det som farligt avfall och tas om hand på särskilda anläggning­ar, berättar Lotten Juhlin.

Varför behöver man sanera marken?

– Förorenad mark medför risker för djuren i området. Men i varje fall måste man räkna på vad det kostar och vad man vinner på det, om det är ekonomiskt försvarbar­t helt enkelt.

Fem ton PCB beräknas ligga på Oxundasjön­s botten.

– Det är ett litet men konstant påslag på Väsbyån, som leder till Oxundasjön. Det är ovanligt med så pass stor förorening som finns där, säger Lotten Juhlin.

Oxundasjön är kopplad till Mälaren som är dricksvatt­entäkt.

– Det här saneringsa­rbetet är prioritera­t av alla inblandade parter, bland annat länsstyrel­sen, eftersom vi inte kan låta PCB-förorening­en fortsätta spridas till djur och natur. Förorening­en PCB innebär också en risk för dricksvatt­entäkten. Vi gör kontinuerl­iga provtagnin­gar för att säkerställ­a att inga förhöjda halter av PCB förekommer i dricksvatt­net. säger Lotten Juhlin.

Finns det några hälsoriske­r kopplade till själva saneringen?

– Det finns inga skäl att oroa sig för hälsan. Baserat på tidigare luftprovta­gningar kan man se att luftförore­ningen endast ger en marginell höjning av värdena. Det är ändå långt under det man får i sig av dagligt intag av till exempel mejeriprod­ukter och fisk, säger Lotten Juhlin.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? SANERING. Lotten Juhlin, hållbarhet­sstrateg på Upplands Väsby kommun, ser över arbetet med saneringen.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON SANERING. Lotten Juhlin, hållbarhet­sstrateg på Upplands Väsby kommun, ser över arbetet med saneringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden