Mitt i Upplands Väsby

Jonna är svensk mästare i vård och omsorg

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Hon är bara 21 år men redan svensk mästare i vård och omsorg. I augusti åker undersköte­rskan Jonna Mjörnell till Ryssland för att tävla i yrkes-VM.

Kan man tävla i sitt yrke? Ja, det finns faktiskt något som heter yrkes-SM. Det känner undersköte­rskan Jonna Mjörnell, 21, mycket väl till. Hon kvalade in via en regional deltävling och vann sedan hela yrkes-SM som avgjordes i Uppsala. – Det känns jättekul! Jonna Mjörnell är undersköte­rska och jobbar på strokeenhe­ten på Danderyds sjukhus. Hon säger att hon aldrig kunnat vara med i yrkes-VM om inte jobbet stöttat henne med både hejarop och tid att tävla och träna.

– De har varit toppen, säger hon.

I yrkestävli­ngar mäts yrkesskick­lighet genom att man gestaltar vårdsituat­ioner, där de tävlande ska agera.

– På SM skulle man bland annat behandla en statist som skulle föreställa en engelsktal­ande strokepati­ent med alla moment som tillhör. Man skulle ge rätt bemötande, göra rätt kontroller och ge rätt omvårdnad.

Hon tyckte det var lite pirrigt att göra momenten på engelska.

– På VM i Ryssland görs allt på engelska, så det är ju bra att ha testat det, säger hon. I ryska Kazan möts nästan 1 500 tävlande från 68 länder som represente­rar 56 yrken. I Jonnas kategori vård och omsorg är det 20 tävlande.

– Jag går in för det här helhjärtat och hoppas så klart på vinst. Men konkurrens­en är stenhård.

 ??  ??
 ??  ?? SVENSK MÄSTARE. Jonna Mjörnell från Runby är svensk mästare i vård och omsorg.
SVENSK MÄSTARE. Jonna Mjörnell från Runby är svensk mästare i vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden