Mitt i Upplands Väsby

”Jag fastar ifrån telefonen istället för kött”

För katolikern­a Tobias och Sofie Johansson är påskveckan årets religiösa höjdpunkt, även om den också tar på krafterna. Och fastar, det gör de – men inte på det traditione­lla viset.

-

Sofie: Under påskveckan är det väldigt fullt upp. Det är mycket som händer och många djupa saker att ta in. Det är utmattande med många, långa dagar. När man kommer tillbaka till skolan har alla andra haft påsklov, medan jag själv kommer tillbaka och är helt slut!

När vi var små fastade vi från godis, så vi fick inte vårt påskgodis förrän på påskdagen. Vi försökte fasta från tv-spel, men det var för svårt. I år har vår familj valt att fasta från kött, sen har alla valt en personlig sak de ska fasta från.

Jag har valt att fasta från min telefon, så jag får bara använda den en timme per dag. Det räcker nästan inte till något alls, nu inser jag hur lång tid allt med telefonen tar! Många i kyrkan fastar också från sociala medier. Min syster har valt att inte fasta från något, utan lägger till något. Så nu är hon med på vår familjefik­a varje kväll. Det är hon aldrig annars!

Tobias: Det här är årets religiösa höjdpunkt – inte julen! Det är under påsken allt ställs på sin spets. I katolska kyrkan blir det väldigt tydligt, för gudstjänst­erna är så teatralisk­a. På skärtorsda­gen spelas den sista måltiden upp. Och vi bygger upp Getsemane trädgård, där Jesus bad lärjungarn­a att stanna och vaka med honom. Vissa stannar här hela natten och ber, man får skriva upp sig på en lista. Det brukar vara enormt stämningsf­ullt.

På långfredag­en är det nedsläckt, tyst och tomt. Inga bjällror hörs, och mässorna börjar utan ljud. Man spelar upp när Jesus blir dömd. På lördagskvä­llen är det fortfarand­e nedsläckt, då kommer alla hit med sina dopljus, som vi tänder på kyrkans stora dopljus. Det visar att ur mörkret kommer ljuset, att kärleken segrar. Men jag fattar inte att det inte skett några olyckor med alla ljus, haha!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden