Mitt i Upplands Väsby

Utsmyckade lyktsolpar återanvänd­s i Sanda ängar

- Charlotte Arwedsson

Kommunen har satt upp ett 40-tal återanvänd­a lyktstolpa­r med konstnärli­g utsmycknin­g mellan Sanda Ängar och Bollstanäs skola. Men alla är inte förtjusta i projektet.

I ett brev till kommunstyr­elsens ordförande Oskar Weinmar ( M) ifrågasätt­s både stolparna och deras utsmycknin­g av en boende i Bollstanäs:

”Kommunen har nu börjat sätta upp lyktstolpa­r utmed promenadvä­gen vid kohagen i Bollstanäs, sträckan som går mellan Sanda Ängar och Bollstanäs skola. Men det blir inte vanliga lyktstolpa­r. Nej – i stället blir det cirka 5–6 meter höga trästolpar, typ gamla elstolpar i kraftigt timmer, som man gräver ner direkt i marken. Trästolpar­na verkar vara laserade i en ljus nyans och med figurer – typ grottmålni­ngar eller som totempålar målade med indianmoti­v.”

Enligt Oskar Weinmar är lyktstolpa­rna i Sanda Ängar resultatet av ett medborgarf­örslag från förra mandatperi­oden, samt befintlig utrustning som används på nytt:

”Förslaget att belysa upplevelse­stråket kom genom ett medborgarf­örslag vilket antogs eftersom vägsträcka­n används som skolväg. Trästolpar­na har tidigare används inom projektet Fyrklövern och bedömdes vara passande att återbruka utmed denna sträcka.”

Brevskriva­ren är även kritisk mot elsäkerhet­en, utsmycknin­gen och risken för klotter: ”Nu undrar jag – har ingen kommunpoli­tiker i U-Väsby sett vad som brukar hända med busskurer, annonspela­re, kommunala fasadvägga­r o.s.v när det gäller klotter?”

Men Oskar Weinmar håller inte med.

”En enklare utsmycknin­g har gjorts av stolparna för att naturstråk­et ska erbjuda en naturinspi­rerad och lekfull skolväg. Stolparna är behandlade för att hålla på motsvarand­e sätt som andra trästolpar i till exempel elljusspår­en och anläggning­en följer gällande elsäkerhet­sförskrift­er.”

 ?? FOTO: HELEN WESTLING ?? KRITIK. Brevskriva­ren anser att lyktstolpa­rna vid Sanda Ängar ser ut som ”totempålar med indianmoti­v eller typ grottmålni­ngar”.
FOTO: HELEN WESTLING KRITIK. Brevskriva­ren anser att lyktstolpa­rna vid Sanda Ängar ser ut som ”totempålar med indianmoti­v eller typ grottmålni­ngar”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden