Mitt i Upplands Väsby

Jespers dröm uppfylls i år

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

I drygt två år har han satsat hårt på att komma med till U19-VM i Kanada. Och förra veckan kom beskedet: Jesper Andersson är en av de 20 utvalda.

Till skillnad från andra lagsporter har innebandy ” bara” två landslag: ett för U19 och ett för seniorerna. I till exempel fotboll, bandy och hockey kan du spela i blågult från 15-årsåldern, men innebandyn har valt en annan väg.

Därför är det få mästerskap att sikta mot, man får oftast bara en chans att spela. Jesper Andersson började drömma för drygt två år sedan då han fick reda på att hans årskull skulle spela VM 2019 i Kanada.

– Man har ju sett äldre spelare spela i världsmäst­erskapet och då blivit rejält sugen. Jag har haft siktet på att få spela U19-VM i drygt två år och haft som mål att komma med, säger Jesper som bor på Sjukyrkobe­rget.

Och förra veckan kom beskedet han väntat på. Jesper var en av de 20 utvalda spelarna.

– En dröm som jag haft länge och det känns skitkul att komma med.

Med hela vägen

Förra sommaren togs första steget till att bilda ett svenskt landslag. Jesper var med redan från första lägret, på Bosön, och de tre samlingarn­a efter det.

När kände du att VM-spel närmade sig?

– Efter EFT (European floorball tour) i oktober kände jag att det gick bra. Sen tyckte jag att jag gjorde en bra Finnkamp i februari och då kände jag att chansen verkligen fanns och att jag var på rätt väg.

Sverige har missat guldet de två senaste gångerna, både 2015 och 2017. För en så stor innebandyn­ation som Sverige är det en stor missräknin­g och det är bara den ädlaste valören som gäller i Kanada.

– Det finns inget annat än att sikta på guldet, det måste alltid vara Sveriges inställnin­g. Jag tycker vi har en jättebra trupp som presterat bra hittills.

Blågult spelar i samma grupp som Tjeckien, Danmark och Slovakien. I den andra gruppen återfinns den stora rivalen Finland.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få spela och vara delaktig, och framförall­t hela upplevelse­n. Det är speciellt att det är Kanada, VM har aldrig spelats utanför Europa förut.

Har intresse från SSL

Centern Jesper kommer från en allsvensk säsong i AIK som han beskriver som ”sådär”. Laget blev fyra i tabellen och föll sedan i SSL-kvalet.

– Vi gjorde en hyfsat godkänd insats ändå, vi fick ihop alla bitarna bra under andra halvan. För egen del tycker jag att jag borde kunnat bidraga mer. Jag är aningen missnöjd då jag hållit lite för ojämn nivå.

Till nästa säsong har 19-åringen inte bestämt sig var han ska spela än. AIK är ett alternativ, liksom högsta serien.

– Jag har lite intresse från SSL, vilket känns kul och uppskattat. Men jag tar inga beslut än på ett tag. Jag tar VM först och sen ska jag gå ut skolan, efter det får vi se.

Det finns inget annat än att sikta på guldet, det måste alltid vara Sveriges inställnin­g. Jag tycker vi har en jättebra trupp som presterat bra hittills.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TJUGO. Det blev 20 allsvenska matcher, plus två i kvalet, för Jesper i AIK 2018/19. Totalt 13 poäng (5+8).
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TJUGO. Det blev 20 allsvenska matcher, plus två i kvalet, för Jesper i AIK 2018/19. Totalt 13 poäng (5+8).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden