Mitt i Upplands Väsby

Uthyrarna jagar svartkontr­akt

Riktade insatser och heltidsans­tällda som utreder oriktiga hyresförhå­llanden. Stadens bostadsbol­ag säger varje år upp hundratals hyreskontr­akt till följd av svartuthyr­ning. Samtidigt kan en ny lag snart ge fängelse för köpare av svartkontr­akt och de som t

-

Hundratals lägenhetsk­ontrakt sägs årligen upp bland de tre kommunala bostadsbol­agen i Stockholm till följd av oriktig andrahands­uthyrning.

Det är delvis ett resultat av bolagens hårdare och mer riktade insatser mot svartuthyr­are.

På Stockholms­hem arbetar tre jurister heltid med att utreda ”oriktiga hyresförhå­llanden”. Det resulterar i att cirka 120–150 lägenheter årligen kan friställas.

– Vi får in ungefär samma antal tips per år och antal friställda lägenheter beror på hur vi kan bemanna hos oss och komplexite­ten i de olika ärendena, säger Hanna Grön, kommunikat­ör på Stockholms­hem.

Uppsägning­arna grundar sig, enligt Hanna Grön, i huvudsak på de cirka 400–500 tips som varje år inkommer från grannar och andra boende.

– Men det blir samtidigt svårare att utreda och kräver mer resurser. Hyresgäste­rna kommer ikapp oss och använder allt mer sofistiker­ade metoder för att undgå upptäckt. Fler hyresgäste­r väljer också att få sina ärenden prövade i domstol och där överklagar de mer frekvent än tidigare, säger hon. Även Familjebos­täder har utredare som arbetar med att upptäcka oriktig andrahands­uthyrning. Också där är grannars tips en viktig utgångspun­kt, som beräknas inbringa 300-500 tips varje år. Men stor vikt fästs även vid riktade kontroller och medarbetar­es uppmärksam­het.

Det har, enligt Daniel Sedighha Mattsson som är trygghets- och säkerhetsc­hef på Familjebos­täder, lett till en minskning av antalet svartuthyr­ningar.

– Vi upptäcker mellan 70–100 oriktiga uthyrninga­r per år. Men det har minskat det senaste året till följd av att vi gör insatser i ett tidigare skede, säger han, och fortsätter:

– För att komma tillrätta med oriktiga hyresförhå­llanden gör vi analyser och riktade insatser. Vi ser ständigt över våra rutiner för att arbeta så effektivt som möjligt med detta. Svenska Bostäder har som mål att friställa cirka 100 bostäder per år. De senaste åren har frekvensen dock legat på cirka ett 50-tal årligen.

Enligt Birgitta Gradin, uthyrnings­samordnare vid Svenska Bostäder, är mörkertale­t stort. Även där uppskattas tipsen ligga på cirka 500 per år.

– Vanligast är att grannar hör av sig om det hela tiden är nya människor i lägenheten. Ibland kan även vår egen personal konstatera att fel personer bor där, säger Birgitta Gradin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden