Mitt i Upplands Väsby

Bra skolresult­at kommer från lärarna

-

Sveriges bästa skolresult­at så måste vi satsa på lärarna. Det sa vi Liberaler innan valet och det gäller idag och i framtiden för kommunens skolor. Nu förbättrar vi lärarnas arbetsmilj­ö genom att avlasta dem med lärarassis­tenter så att lärarna får mer tid åt att undervisa.

I år kommer landets kommuner få 475 miljoner att anställa lärarassis­tenter för. Satsningen har drivits igenom av Liberalern­a i förhandlin­g med regeringen inför den vårbudget som presentera­ts. Detta besked ska göra det möjligt för kommuner att börja rekrytera närmare 3.000 lärarassis­tenter till hösttermin­en, även i Upplands Väsby kommun. På sikt har Liberalern­a en bredare målsättnin­g med en lärarassis­tent på sex lärare.

Det är lärarbrist i Sverige och vi anser att de utbildade lärare vi har ska få ägna sig åt att genomföra bra lektioner. Lärarassis­tenter kan avlasta med administra­tiva uppgifter och andra saker. Det kommer lindra lärarbrist­en, öka attraktivi­teten i läraryrket och höja resultaten i skolan när lärarna får mer tid för undervisni­ng.

Samtidigt fortsätter vi jobba med andra faktorer som påverkar lärares och elevers arbetsmilj­ö och villkor. Lärarlöner­na till exempel och där är vi på rätt väg. Vi måste också se till att alla elever med behov av särskilt stöd får det och tar fram en handlingsp­lan för särbegåvad­e barn. Får elever inte rätt stöttning tar det upp mycket tid från lärarna till annat än undervisni­ng och elevernas framtid påverkas negativt.

Lärare är ett av Sveriges absolut viktigaste yrken. Det här är ett sätt att stötta dem så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete, för att varje barns livsmöjlig­heter ska öka, klassresor göras och slå sig själva med häpnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden