Mitt i Upplands Väsby

SMEDBY HUNDKLUBB FÅR HUNDHAGE – I UTBYTE MOT TRYGGHETSV­ANDRING

Snart får Smedby hundklubb sin efterlängt­ade hundhage med stängsel – men får bekosta det själva genom att trygghetsv­andra.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Snart får Smedby hundklubb sin efterlängt­ade hundhage med stängsel – men får bekosta allt själva. Kommunen arrenderar bara ut marken.

Smedbys hundklubbs cirka 60 medlemmar har varit utan hundrastgå­rd i drygt ett år, då kommunen sa upp avtalet i Ekebohagen.

Nu har Upplands Väsby kommun erbjudit klubben att arrendera en markyta på 2 000 kvadratmet­er bakom Friskis och Svettis på Johanneslu­ndsvägen i Väsby. Marken är så kallad RA-mark, vilket är mark avsedd för föreningar. Villkoret är då att hundklubbe­n får bekosta stängsel och grindar själva.

– Vi har inte så mycket pengar, men nu verkar det kunna lösa sig i alla fall med hjälp av pengar från Väsbyhem och Stena fastighete­r, berättar Melinda Khan, som är ordförande i Smedby hundklubb.

25 000 kronor

Bara materialet till två meter höga stängsel, grindar, sluss, lås och nyckeltagg­ar kommer att gå på cirka 25 000 kronor. Gatubelysn­ing längs cykelvägen finns redan.

Väsbyhem fick, enligt Melinda Khan, tidigare i år i uppdrag av kommunen att öka tryggheten i Smedby. Nu har de tillsamman­s med Stena fastighete­r erbjudit sig att stå för kostnaden i utbyte mot trygghetsv­andringar.

– Vi är nöjda. För att vi ska få pengarna ska vi trygghetsv­andra i Smedby, vilket är toppen. Vi har redan gjort ett schema med fyra dagar i veckan, onsdag samt fredag– söndag, säger Melinda Khan, som själv har två vuxna pitbullter­rierar och två valpar hemma.

Hundhagen ska byggas i början av maj. Den kommer att ha en grind mot dungen och en sluss, så att inte hundar som inte gillar varandra behöver mötas.

Inte nöjd med kommunen

Men Melinda Khan är inte nöjd med hur kommunen hanterar hundägarna­s önskemål i Väsby.

– De skyller på varandra. Det är tack vare att Anki Frickner (C) tagit tag i den här frågan och hjälpt oss att driva den genom att bland annat skriva en motion som det hänt saker.

I nuläget finns inga planer på fler inhägnade hundrastgå­rdar i kommunen, än de som finns (se faktaruta). Däremot finns det två större hundrastom­råden, i Frestadale­n och på Maraboufäl­tet, där man kan släppa sina hundar lösa.

Kommunstyr­elsen har gett kontoret för samhällsby­ggnad i uppdrag att ta fram en förstudie för lek- och aktivitets­plan som även ska inkludera hundrastgå­rdar/platser. För hundrastgå­rdar kan det exempelvis handla om placeringa­r, utformning och innehåll.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? HUNDHAGE. Melinda Khan, ordförande i Smedby hundklubb, visar platsen där hundhagen kommer att ligga. Familjens pitbulltik Kitty, 4, verkar redan trivas.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON HUNDHAGE. Melinda Khan, ordförande i Smedby hundklubb, visar platsen där hundhagen kommer att ligga. Familjens pitbulltik Kitty, 4, verkar redan trivas.
 ??  ?? HUNDRASTPL­ATS. I Frestadale­n finns det ett större hundrastom­råde där man kan släppa sina hundar lösa.
HUNDRASTPL­ATS. I Frestadale­n finns det ett större hundrastom­råde där man kan släppa sina hundar lösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden