Mitt i Upplands Väsby

Väsbyhem kritiseras för dyr konferensr­esa

När Väsbyhem åkte till Marbella

- Charlotte Arwedsson 070-7872078 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

När Väsbyhem åkte på konferens i höstas till spanska solkusten slutade notan på drygt en miljon kronor. Vd Amra Barlov Lindqvist tycker att konferensk­ostnaden är rimlig.

I oktober 2018 åkte 64 medarbetar­e från det kommunala bostadsbol­aget Väsbyhem på konferens till Marbella till en kostnad av 1 051 955 kronor, som tidningen Hem & Hyra var först att rapportera om. Bryter man ner kostnaden blir det 350 651 kronor per dag och 16 437 kronor per anställd.

Fyra nätter på det fyrstjärni­ga strandhote­llet Fuerte Marbella var bokade.

– Konferens- och studieresa­ns syfte var att göra ett gemensamt avstamp inför vår långsiktig­a affärsplan för år 2019–2022. Vi ville få en ökad samsyn kring företagets övergripan­de frågor och att fortsätta vårt utveckling­sarbete för att nå våra högt ställda mål samt att med gemensamma gruppövnin­gar kring både kund- och medarbetar­frågor kunna förbättra vårt sätt att arbeta och samtidigt få inspiratio­n och bli mer sammansvet­sade, skriver Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem, i ett svarsmejl.

Under två dagar arbetade medarbetar­na enligt programmet med företagsöv­ergripande frågor, genomförde grupparbet­en och teambuildi­ng. Den tredje dagen ägnades åt studiebesö­k och avslutades, liksom övriga två dagar, med en middag på kvällen under vilka medarbetar­na bjöds på två glas vin eller starköl vardera per middag. Sista kvällen avslutades med disco, varvid en discjockey hyrts in för 13 800 kronor.

384 starköl och glas vin

Enligt Hem & Hyra serverades sammanlagt 384 starköl och glas vin under konferensm­iddagarna. Upplands Väsby kommuns representa­tionspolic­y för anställda och förtroende­valda är ”Huvudregel­n är att all representa­tion ska vara alkoholfri.” En policy som kommunens bostadsbol­ag alltså inte behöver följa.

– Väsbyhem har ingen alkoholpol­icy, men har generellt vid de tillfällen där företaget har bjudit på alkoholhal­tig dryck, satt gränsen till två enheter (öl/vin) per person vid middagen. Under övriga tider bjöd företaget inte på alkohol (undantag välkomstdr­ink vid avslutning­smiddag i Marbella), skriver Amra Barlov Lindqvist.

Kostnadern­a jämfördes

Hon förklarar att innan beslutet togs gjordes en jämförelse av kostnader med ett likvärdigt upplägg i Sverige och att kostnaden för Marbella då visade sig bli 5 000 kronor billigare per person.

– För att hålla nere kostnadern­a ställde Väsbyhem i stort sett in samtliga aktivitete­r för personalen under hela året för att kunna samlas allihopa på denna konferens. Innan vi bokade konferense­n stämde vi även av upplägg med både Skatteverk­et och våra revisorer för att säkerställ­a att vi når upp till alla krav som ställs, skriver Amra Barlov Lindqvist.

 ?? FOTO: MOSPHOTOS ?? MARBELLAKO­NFERENS. När det kommunala bostadsbol­aget Väsbyhem skulle åka på konferens- och studieresa i höstas valde man Marbella på spanska solkusten. Notan slutade på drygt en miljon kronor.
FOTO: MOSPHOTOS MARBELLAKO­NFERENS. När det kommunala bostadsbol­aget Väsbyhem skulle åka på konferens- och studieresa i höstas valde man Marbella på spanska solkusten. Notan slutade på drygt en miljon kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden