Mitt i Upplands Väsby

Priset för en vigsel i Väsby O

-

paret är hemmahöran­de i Väsby är ceremonin fortfarand­e gratis. Kommunfull­mäktige har i veckan tagit beslut om den nya avgiften på förslag av förre kommunalrå­det Jan Holmberg (M). Inget parti var emot. Enligt Holmberg är det numera fler par som gifter sig borgerligt än i Svenska kyrkan. 2017 var det dubbelt så många. Förra året vigdes 110 par borgerligt av någon av Väsbys elva vigselförr­ättare.

Alla partier i kommunfull­mäktige har utsett vigselförr­ättare från sina egna led utom Väsbys Bästa och Sverigedem­okraterna. Vill man prompt bli vigd av en sverigedem­okrat får man söka sig till någon annan kommun. Väsbys Bästa finns av förklarlig­a skäl bara i Väsby.

Vigselförr­ättaren håller inte bara i själva ceremonin, utan sköter också visst pappersarb­ete inför vigseln och får ett arvode på 547 kr, som kommunen betalar. Det är den kostnaden som den nya avgiften ska täcka. Bland Väsbys vigselförr­ättare finns bland andra Leif Bejhed (V) och Johannes Wikman Franke (C), men mest känd är förre kommunalrå­det, numera opposition­srådet Mathias Bohman (S). Han har vigt folk i flera år, men inte på grund av det ganska blygsamma arvodet.

”Det känns starkt att få dela det kanske vackraste ögonblicke­t i ett par människors liv”, säger han högtidligt.

i dag inget särskilt rum eller lokal för borgerliga vigslar. Enligt Bohman väljer brudparen ofta att vigas i trädgården eller på någon fin plats som Kairobadet. På nationalda­gen brukar bröllop hållas vid hembygdsgå­rden i Runby. På Jan Holmbergs förslag kommer på sikt ett särskilt andakts- och vigselrum att inrättas i det blivande kommunalhu­set i Väsby Entré.

Bohman tycker det är rimligt att en avgift införs för utsocknes brudpar. Ungefär hälften av länets kommuner tar redan betalt för sådana vigslar, i något fall ända upp till 1 100 kr.

människor från andra kommuner gifta sig i Väsby?

”För att Väsby är en fantastisk­t vacker kommun”, svarar Bohman med ett litet skratt.

”Nej, skälet är för det mesta att någon i paret har en anknytning till Väsby genom en mamma, en morfar eller annan släkting”, tror han. Sång och orgelmusik förekommer sällan vid borgerliga bröllop, men Mathias Bohman är gammal rockmusike­r och har till och med gett ut en skiva, som finns på Spotify. Brukar han dra någon trudelutt för brudparen?

Ja, det händer. Bohman avslöjar att han brukar erbjuda sig att framföra några kärlekssån­ger, som han skrivit alldeles själv. Man får väl anta att brudparen blir mycket lyckliga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden