Mitt i Upplands Väsby

Så går vi vidare efter att lagen har skärpts

-

är ett finskt förvaltnin­gsområde sedan 2010. Kommunen har en minoritets­policy som anger kommunens förhållnin­gssätt vad gäller arbetet med nationella minoritete­r. Lagen om nationella minoritete­r skärptes 2018 och ändringarn­a förstärker rättighete­rna för de nationella minoritete­rna.

Ända från början av 2010 har Väsby haft en samrådsgru­pp för finskt förvaltnin­gsområde med representa­nter från föreningar, Sverigefin­ska skolan och svenska kyrkans finskspråk­iga verksamhet samt politiker från både majoritet och opposition. Samrådet finns organisato­riskt under kommunstyr­elsen. Samrådsgru­ppen diskuterar och lägger fram förslag på verksamhet­splan som fastställs i kommunstyr­elsen.

Vid årets första samrådsmöt­e beslutades om verksamhet­splan och budget 2019. Beslutet innebär att även i år kommer 500 000 kronor att användas till samordning av verksamhet­en.

Största delen av stadsbidra­get har under alla år använts till samordning, ibland till en samordnare ibland flera. Så kommer det att bli även framöver men vi ska givetvis ha en dialog om bästa sättet, då nuvarande samordnare­n har gått över till en annan tjänst i kommunen.

Den 16 maj har samrådsgru­ppen ett möte med efterfölja­nde öppet samrådsmöt­e, dit alla sverigefin­nar i Väsby kommer att inbjudas. Detta efter önskemål i tidigare öppna samrådet och i enlighet med de nya kraven i § 5.

Väl mött då!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden