Mitt i Upplands Väsby

M och S i samarbete mot Arlandapla­ner

Planerna på en fjärde landningsb­ana vid Arlanda kan få ”ödesdigra konsekvens­er” för Väsby. Nu går Moderatern­a och Socialdemo­kraterna samman för att uppmärksam­ma problemet med flygbuller.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Planerna på en fjärde landningsb­ana i nordsydlig riktning vid Arlanda kan få ”ödesdigra konsekvens­er” för bostadsbyg­gandet i Väsby. Nu krokar Oskar Weinmar (M) och Mathias Bohman (S) arm över partigräns­erna för att uppmärksam­ma problemet med flygbuller.

Regeringen har ännu inte beslutat om att fortsätta utveckling­en av Arlanda. Men om byggandet av en fjärde landningsb­ana i nordsydlig riktning blir verklighet, skulle det innebära mer flygbuller över Upplands Väsby.

Upplands Väsby kommun har ifrågasatt om ytterligar­e landningsb­anor är nödvändiga och om inte förändrad inflygning, bananvändn­ing och marklogist­ik i stället kan bidra till de förbättrin­gar som behövs. Om nu en fjärde bana skulle behövas föreslår Oskar Weinmar (M) och Mathias Bohman (S) i en debattarti­kel en öst-västlig riktning som skulle vara bättre ur bullerhäns­yn för Upplands Väsby.

Swedavia, som äger och driver Arlanda, anser dock att en öst-västlig dragning är ett sämre alternativ eftersom det skulle krävas två nya rullbanor i stället för en för att öka kapacitete­n. Naturvårds­verket menar tvärtom att det är viktigare att fokusera på att minimera bullret eftersom den längre inflygning­en utgör en ”försumbar del av hela flygresans påverkan på klimatet”.

Hur mycket påverkas Väsby bullermäss­igt av en fjärde landningsb­ana?

– Det pågår utredninga­r kring bullerpåve­rkan av en fjärde bana inom Trafikverk­ets arbete med preciserin­g av nytt riksintres­se område för flygplatse­n. I väntan på att den preciserin­gen blir klar så vill vi avvakta att gå in närmare i detalj om detta. Hur bullersitu­ationen i Upplands Väsby kommer att falla ut är beroende av trafikförd­elningen överdygnet och vilka bankombina­tioners omkommer att behöva användas för att ta emot trafiken, säger Anna Norin, chef Masterplan­ning på Swedavia.

Påverkas negativt

Mikael Rångeby, samhällsby­ggnads chef på Upplands Väsby kommun, tror att Väsby påverkas mycket negativt om det blir en fjärde landningsb­ana i nord-sydlig riktning.

– Vi har tagit hänsyn till dagens buller när vi planerar vår kommun och förtätar i centrala delar. Swedavia har sagt att man inte ska flyga rakt över Väsby men endast i var fyrtionde flygning klarar man att uppfylla det.

Enligt Mikael Rångeby är den stora frågan att man inte tittar på hur många som störs av bullret, utan fokuserar på hur många nya som störs.

– Enligt beräkninga­r som KTH tagit fram så är det sex gånger så många som störs av buller med inflygning i nord/sydlig riktning jämfört med öst/västlig riktning. Vi vill att så få människor som möjligt ska störas av buller.

Negativt för utveckling­en Han uttrycker även en oro för att ökat buller i Väsby påverkar bostadsutv­ecklingen negativt.

– Saknas det underlag för att bygga så byggs det inte här i Väsby. Då tappar vi det befolkning­sunderlag som driver på en positiv samhällsut­veckling.

 ??  ?? FLYGBULLER. En fjärde landningsb­ana i nord-sydlig riktning skulle medföra mer flygbuller över Upplands Väsby, tror Mathias Bohman (S) och Oskar Weinmar (M).
FLYGBULLER. En fjärde landningsb­ana i nord-sydlig riktning skulle medföra mer flygbuller över Upplands Väsby, tror Mathias Bohman (S) och Oskar Weinmar (M).
 ??  ?? POLITIKER. Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande.
POLITIKER. Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande.
 ??  ?? CHEF. Mikael Rångeby, samhällsby­ggnadschef.
CHEF. Mikael Rångeby, samhällsby­ggnadschef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden