Mitt i Upplands Väsby

Nattvandra­ren Lena är årets eldsjäl i Väsby.

- Charlotte Arwedsson

”Äntligen!” Så kände Lena Hallsenius när hon fick sms:et att hon blivit utsedd till årets eldsjäl för nattvandri­ngarna i Upplands Väsby. Och glasplaket­ten ska få en hedersplat­s i vitrinskåp­et hemma i lägenheten i Prästgårds­marken.

I tolv år har Lena Hallsenius varit engagerad i nattvandri­ng.nu. Många vardags- och helgkvälla­r har hon valt att vara ute och synas och göra Väsby tryggare framför att ligga i tv-soffan. Helt utan ersättning.

– Det är en hel ljuvlighet att få det här priset. Varje år har jag väntat, “tänk om det blir jag.” Det betyder mycket att folk äntligen har sett mig och det jag gör.

Lena Hallsenius ser som nattvandra­rnas främsta syfte att skapa trygghet och att finnas till för ungdomarna som rör sig ute.

– Om de råkar ut för något ska de våga komma fram till oss. Man ska kunna vara den där extramamma­n och pappan, våga prata med ungdomarna

och ge dem bättre självförtr­oende. Många känner att deras föräldrar inte bryr sig om vad de gör.

Frihet och motion

Att nattvandra är för Lena frihet, att träffa och hjälpa folk och inte minst motionen.

– Det kan bli uppåt 15 000 steg på en kväll. Man har ju slitit ut ett antal skor på det här, säger hon och skrattar.

Hon är dock kritisk mot att kommunen dröjt så länge med någon form av erkännande. – Det hade behövts så lite, ett tack eller en blombukett som visar på att de uppskattar det vi gör.

En gång var Lena med och tog fast en storklottr­are. Då fick hon bara ett ”tack” från en politiker.

– Vi spårade upp så att polisen kunde gripa honom.

Behöver vi fler nattvandra­re Just nu är det bara Lena och grannen Therese som är aktiva nattvandra­re. Egentligen är de tre till, men en är gravid, en har fått sommarjobb och en pluggar.

– Vi behöver bli fler, säger Lena som även har lite nya idéer om hur hon kan hjälpa till mer.

– Man stöter inte bara på ungdomar, utan många hemlösa och uteliggare. Det vore mysigt att göra något sådant som Jeanette gör i Stockholm med Vid din sida. Hon hjälper hemlösa, de har skaffat en lokal där de får mat och omsorg tre gånger i veckan. Jag har en tanke om att man skulle kunna göra något liknande i Väsby.

Lena Hallsenius fick ta emot kommunens utmärkelse på kultur- och fritidsnäm­ndens sammanträd­e på onsdagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? ÅRETS ELDSJÄL. ”Till en eldsjäl som lyssnar och finns för alla. Hon har ett stort engagemang för att bidra till ett tryggare Väsby. För alla kvällar hon varit ute och vandrat i Väsby och timmar hon lagt på förebyggan­de arbete i kommunen. Årets eldsjäl är Lena Hallsenius, Nattvandri­ng.nu”.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ÅRETS ELDSJÄL. ”Till en eldsjäl som lyssnar och finns för alla. Hon har ett stort engagemang för att bidra till ett tryggare Väsby. För alla kvällar hon varit ute och vandrat i Väsby och timmar hon lagt på förebyggan­de arbete i kommunen. Årets eldsjäl är Lena Hallsenius, Nattvandri­ng.nu”.
 ??  ?? Jonna Mjörnell, Runby, får priset ”Årets unga ledare.
Jonna Mjörnell, Runby, får priset ”Årets unga ledare.
 ??  ?? Tony Berglund, Väsby Hockey, får ”Jämställdh­etspriset”.
Tony Berglund, Väsby Hockey, får ”Jämställdh­etspriset”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden