Mitt i Upplands Väsby

”Är avkoppland­e att rensa ogräs på lotten”

- Jonny Andersson

Han jämför vårens nödvändiga insatser med fotbollssp­elarens försäsong, lyfter kaffekoppe­n och sneglar mot vinbärsbus­karna. I elva år har Per-Olof Byrén förgyllt sommarhalv­året på sin kolonilott.

Ju mer man gör bra nu desto bättre blir det på sommaren och hösten.

Per-Olof ”P-O” Byrén spelade 19 säsonger i Sundbyberg­s IK:s seniorlag och landade på 368 seriematch­er innan han sadlade om och blev tränare.

Numera trimmar han växter, grödor, kryddor och annat, men steget från 4-4-2 till druvgurka, dill och klasespire­a är inte långt.

– Ju mer man gör bra nu desto bättre blir det på sommaren och hösten. Gör jag ett dåligt jobb på våren så blir det inte vackert och gott till hösten. En fotbollssp­elare utan bra vinterträn­ing klara inte en hel säsong.

Från 2008 till 2013 hade P-O en lott på Ekbackens koloniområ­de, Tomteboda. Där fanns drygt 450 lotter en gång i tiden, men när P-O och hans dåvarande fru lämnade återstod 13 innan området blev busstermin­al.

”Vi hade tur”

En ny oas hittade de i Upplands-Bro. Sedan 2013 är det här han ”njuter av naturen”.

– Vi försökte hitta på närmare håll. I vissa områden var det tio års väntetid så vi hade tur att den här fanns. Min nya fru är inte lika road som jag. Jag skulle gärna ha flera timmar på dygnet och känner till och med avkoppling i att rensa ogräs, men det får inte bli straffläge­r. Egentligen är det här bäst, säger han och lutar sig övertydlig­t bakåt i stolen och blundar mot vårsolen.

Stugan är på 20 kvadrat, med en veranda på 10, som han målat om och byggt till.

– Jag tar reda på saker och försöker efter bästa förmåga att göra det mesta själv.

Näckros i vintervila

I kanten av odlingslan­det har P-O en av sina klenoder. I botten av en nedgrävd tunna vintervila­r en rosa näckros, inbäddad i kompostjor­d, som följde med från Ekbacken.

Tomater och dill med mera frodas i ett litet växthus, potatis och lök odlar han på en separat plätt bortom själva tomtområde­t. Dagliljorn­a är på gång och för att hålla rådjuren på avstånd har han rå veck på valda platser.

– Jag äter det mesta av det jag odlar, eller ger bort.

 ??  ?? VÅRTIDER. Innan allt annat blommar får penséer sätta färg på kolonilott­en.
VÅRTIDER. Innan allt annat blommar får penséer sätta färg på kolonilott­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden