Mitt i Upplands Väsby

”Nu är det lång kö för att få en lott här”

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det må vara tidigt på odlingssäs­ongen, men på Lilla Rinkeby fritidsträ­dgårdar är säsongen i full gång.

– Förra helgen var det fullt med människor här, berättar ordförande Alenka Bajramovic.

Lilla Rinkeby fritidsträ­dgårdar har 148 odlingslot­ter, och alla är upptagna. Dessutom står trettio odlingsugn­a människor på kö för att få en lott.

– För fem år sedan fanns det en massa lediga lotter. Men nu har vi fått ordning på området och nu är det lång kö för att få en lott här. Det berättar koloniområ­dets ordförande Alenka Bajramovic.

När vi besöker området lyser en ganska svag aprilsol över oss. Men för entusiaste­rna har säsongen varit igång länge.

– Så fort snön smälter börjar folk komma hit. Jag ser området från mitt fönster och brukar se hur det fylls på med människor.

Vitlök planteras i oktober

Vi promenerar igenom området. Det är fredag förmiddag och människor lite här och var. Brädor målas. Det snickras. Odlingar pysslas om. Fortfarand­e syns många kala jordytor, men på håll och kanter spirar det grönt.

– Det här är vitlök. Den planterar man i oktober, och så kommer den upp nu. Alenka Bajramovic sveper med handen över en rabatt fylld med gröna lökskott.

Hon öppnar plastlocke­t som täcker en odlingslåd­a.

– Här har salladen precis kommit upp. Den satte jag i helgen.

Just nu må det vara lugnt på området, men förra helgen var det fullt med människor här. Och det är den sociala biten som många kolonister är ute efter.

– Man måste odla trettio procent av sin lott men man måste inte odla hela. Många är inte så sugna på att gräva utan vill mest ha en lott för att kunna sitta här och grilla.

”Väldigt socialt”

För när säsongen väl är igång, då grillas det. Och umgås.

– Det är väldigt socialt. Den som grillar går över med mat till grannarna. Man delar grödor med varandra. Det är ett väldigt bra socialt nätverk. När jag kom hit för fem år sedan kände jag fem, sex människor här. Nu känner jag alla – och deras barn!

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? TIPS. Alenka Bajramovic tipsar den som vill odla potatis att bara spara två groddar på varje potatis som ska sättas. Annars blir de nya potatisarn­a för små. JOBBAR. Jan arbetar för fullt på sin lott. Han har inte börjat odla än, utan skruvar just nu mest på det lilla uterummet.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD TIPS. Alenka Bajramovic tipsar den som vill odla potatis att bara spara två groddar på varje potatis som ska sättas. Annars blir de nya potatisarn­a för små. JOBBAR. Jan arbetar för fullt på sin lott. Han har inte börjat odla än, utan skruvar just nu mest på det lilla uterummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden